Νέα μπλόκα στους δρόμους μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

agrotes-thessaloniki-deth-agrotica

Πιο άγριες διαθέσεις δείχνουν να έχουν οι αγρότες, μετά και τα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica. Οι συντονιστικές οργανώσεις θα αποφασίσουν σήμερα για το αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο, φαίνονται έτοιμοι να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση. Δηλώνουν ότι δεν ικανοποιούνται από τις όποιες διορθώσεις έχουν γίνει και πως θα συνεχίσουν τα μπλόκα μέχρι το Πάσχα.

Ετσι οι αγρότες επιστρέφουν κανονικά στα μπλόκα με τους γνωστούς αποκλεισμούς δρόμων και εθνικών οδών από 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ωστόσο υπάρχουν μπλόκα που διαφοροποιούνται.

Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Μπλόκο Κεφαλόβρυσου σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό των δράσεων και αποφασίστηκε μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί 17:00 έως 22:00.

Ο δρόμος στα Τέμπη σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα κλείσει από τις 12:00 ως τις 18:00, ενώ για μια ώρα θα κλείσει και η συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου στη διασταύρωση προς αεροδρόμιο, αποκλείοντας την πρόσβαση προς το Ελευθέριος Βενιζέλος. Περίπου 200 τρακτέρ αγροτών της Αττικής είναι επί ποδός για να κλείσουν τους δρόμους και τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ο οποίος δεν πήγε στην πόλη για τα εγκαίνια, έκανε λόγο για προβοκάτσια από δεξιούς και ακροδεξιούς, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζονται φόβοι ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα ενταθούν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία αλλά και πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης.

Τι έγινε χθες

Την Πέμπτη, σοβαρά επεισόδια απειλήθηκαν να γίνουν από χιλιάδες οργισμένους αγρότες που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν. Το γεγονός ότι είχε οριστεί για τις έξι το απόγευμα η τελετή εγκαινίων της έκθεσης Agrotica από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξόργισε ακόμη περισσότερο τους αγρότες οι οποίοι μάλιστα προσπάθησαν να εισβάλλουν στο Βελλίδειο, εμποδίστηκαν από αστυνομικούς ενώ έγινε και χρήση χημικών.

Μετά από μικροεντάση, η Helexpo αποφάσισε να ακυρώσει τα εγκαίνια, στα οποία θα παρευρισκόταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Λίγο μετά τις 18:00, ομάδα αγροτών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το εκθεσιακό κέντρο και να εισέλθουν στο χώρο. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χημικά αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης διαμήνυαν ότι θα έκαναν εκείνοι τα εγκαίνια της έκθεσης και όχι ο υπουργός και είχαν απήυθυνει κάλεσμα σε συναδέλφους τους από ολόκληρη την Ελλάδα να δώσουν το «παρών» σε αυτό το συλλαλητήριο. Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και κτηνοτρόφοι, αλιείς, παραγωγοί λαϊκών αγορών και ανθοκόμοι.

Οι εξαγριωμένοι αγρότες, που τις τελευταίες ημέρες έχουν σκληρύνει τη στάση τους, παραμένουν έξω από το συνεδριακό κέντρο Βελλίδης και έχουν πλημμυρίσει την πλατεία ΧΑΝΘ.

Ορισμένοι από τους αγρότες έχουν κολλήσει πωλητήρια στα τρακτέρ τους ενώ κάποιοι άλλοι ανάρτησαν πανό που γράφουν «Μας στέλνετε στη Βουλγαρία». Μπροστά στο Λευκό Πύργο, οι αγρότες έχουν στήσει ένα σκιάχτρο από το λαιμό του οποίου κρέμεται η ένα χαρτόνι που γράφει: «Δεν θα γίνουμε σκιάχτρο στη γη μας».

Οι αγρότες, που αρνούνται να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, ζητούν την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Helexpo 

«Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΕΘ – HELEXPO θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.

Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016.»