Νέα Κρήνη: Ανοίγει ο δρόμος για το αλιευτικό καταφύγιο

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο ΕΣΠΑ βρίσκεται η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, στο οποίο φιλοδοξεί να εντάξει ένα από τα έργα που έχει στοχοθετήσει ως πρώτης γραμμής για την ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

 

Πρόκειται για το έργο της δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου, στο τέλος της παραλιακής ζώνης της Αρετσούς, το οποίο σύμφωνα με το δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη προσδοκάται ότι θα δώσει ανάσα στους επαγγελματίες ψαράδες της Κρήνης, προσφέροντας παράλληλα ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

«Η Καλαμαριά πρέπει να στρέψει την προσοχή της προς τη θάλασσα. Η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της παρούσας δημοτικής αρχής», υπογράμμισε ο κ. Μπακογλίδης.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ 350 ΣΚΑΦΗ

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Καλαμαριάς το αλιευτικό καταφύγιο θα κατασκευαστεί στο τέλος της παραλιακής ζώνης της Αρετσούς, στο ύψος της Ρέμβης.
«Η χωροθέτηση του αλιευτικού καταφυγίου στο συγκεκριμένο σημείο είναι οριστική, το έργο έχει αποτυπωθεί στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο και πλέον οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προώθηση και την κατασκευή του», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Στο αλιευτικό καταφύγιο, όπως έχει προβλεφθεί, θα έχουν τη δυνατότητα να δένουν περίπου 350 σκάφη. Η αναγκαία επιχωμάτωση στη θέση όπου θα κατασκευαστεί έγινε σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι του 1996 με υλικά που προήλθαν από τις εκσκαφές των έργων που εξελίχθηκαν τότε για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 

ΕΡΓΟ 6,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπακογλίδης, η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στην Καλαμαριά αποτελεί έργο μεγάλης κλίμακας, καθώς ο προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στο ύψος των 6,8 εκατ.ευρώ.

 

Ο δήμος Καλαμαριάς μόλις πρόσφατα επικαιροποίησετη μελέτη και το φάκελο του έργου, ώστε να είναι σε θέση να αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή του. «Οι προσπάθειες για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου άρχισαν προ δεκαετιών. Ο φάκελος του έργου χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί δύο φορές, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για την κατασκευή του.

 

Πλέον το έργο της δημιουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης είναι απολύτως ώριμο κι εμείς προχωρούμε σε όλες τις διαδικασίες, ώστε να επιτύχουμε την ένταξή του στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αλιεία, το οποίο θα τρέξει μέσα στο νέο έτος μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το έργο, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό να χρηματοδοτηθεί μέσω του προηγούμενου προγράμματος για την αλιεία, καθώς σε αυτό μπορούσαν να ενταχθούν ανάλογες υποδομές, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφορούσαν το πολύ 100 σκάφη.
 


Οι προσπάθειες για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου άρχισαν προ δεκαετιών. Ο φάκελος του έργου επικαιροποιήθηκε δύο φορές, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για την κατασκευή του.


 

ΑΝΑΣΑ ΠΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογλίδη το αλιευτικό καταφύγιο θα δώσει λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες ψαράδες της Νέας Κρήνης, οι οποίοι φιλοξενούνται στην πρώτη λεκάνη της μαρίνας της Αρετσούς, χωρίς ωστόσο οι συνθήκες ή οι υποδομές να είναι οι κατάλληλες. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ψαράδες η λιμενολεκάνη που τους έχει παραχωρηθεί προσωρινά είναι χωρητικότητας περίπου 60 σκαφών, αλλά σε αυτήν δένουν τελικά περισσότερα από 130 σκάφη. Άλλωστε αίτημα των ψαράδων είναι με την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου να λειτουργήσει και μία οργανωμένη ιχθυαγορά, όπου θα μπορούν να πωλούν τις ψαριές τους σε οικονομικές τιμές.

ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ο χρόνος υλοποίησης του έργου προσδιορίζεται στους 22 μήνες. Η λιμενολεκάνη που θα δημιουργηθεί θα έχει συνολικό εμβαδόν 37.950 τ.μ. Το έργο θα αποτελείται από έναν κυματοθραύστη μήκους 305 μέτρων, δύο υπήνεμους μόλους, που θα διαμορφωθούν εγκάρσια προς την ακτή, έναν εσωτερικό υπήνεμο μόλο σχήματος «Τ» και δύο εσωτερικά κρηπιδώματα.

Η χερσαία ζώνη θα περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία έργα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αλιευτικού καταφυγίου, όπως δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο πυροπροστασίας, ηλεκτροφωτισμό-ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και δεξαμενές ειδικών αποβλήτων. Οι συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη άρχισαν ήδη από το 1991, όταν εκπονήθηκε η προκαταρκτική μελέτη του έργου. Την επόμενη χρονιά εκπονήθηκε η οριστική μελέτη των λιμενικών έργων κατασκευής, ενώ το 1996 έγιναν οι αναγκαίες επιχωματώσεις.

 


Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας στο δήμο Καλαμαριάς.


 

Έκτοτε ο φάκελος του έργου επικαιροποιήθηκε δύο φορές. Το Μάρτιο του 2008 ο δήμος Καλαμαριάς υπέβαλε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, η έγκριση της οποίας δόθηκε το Μάρτιο του 2011 με απόφαση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Πηγή: Μακεδονία