Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά: Και όμως…..κινούνται!

krini-kalamaria-pagkaki

Στην Καλαμαριά, και ειδικότερα στη Νέα Κρήνη, τόπος με πολλές δυνατότητες αλλά και πολλά προβλήματα , οι πολίτες άρχισαν να αυτοοργανώνονται και να διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μέλη και στελέχη της ΡΕΚΚ συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις κινήσεις.

Η ΡΕΚΚ υλοποιώντας το πρόγραμμά της δραστηριοποιείται όχι μόνο με τους κλασικούς, αλλά και  με άλλους τρόπους στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμαριάς , και  όχι μόνο με την  ενημέρωση , αλλά και με συγκεκριμένες δράσεις που φιλοδοξούν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Στην επιστολή που ακολουθεί καταγράφονται συνοπτικά σχετικές δράσεις.

Αυτή η επιστολή στάλθηκε 21 Απριλίου 2016, τόσο στο Δήμαρχο όσο και στους αρμόδιους Αντιδημάρχους, από ομάδα πολιτών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Κρήνης και την οποία υπογράφει το μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της ΡΕΚΚ Οδυσσέας Αθανασιάδης άτυπος εκπρόσωπος της Ομάδας.

«…Το πρώτο από τα πέντε θέματα που μας απασχολούν είναι η άμεση απομάκρυνση των διάφορων μπαζών, που εδώ και χρόνια έχουν εναποτεθεί αλόγιστα  στην παραλία και με τις σκουριασμένες σιδερένιες απολήξεις, αποτελούν παγίδες για όλο και περισσότερα  άτομα,  ιδίως παιδιά και εφήβους,  που προσεγγίζουν τον χώρο. Προσωπική καταγραφή έγινε τόσο από τριμελές κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας  παρουσία και του διευθυντού της υπηρεσίας κυρίου Τασούλα Άρη, από εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και από τον κύριο Σταύρο Ζαμπέτογλου, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας.

Με  έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, από 18 Μαρτίου 2016 και αρ. πρωτ. 4023, το οποίο κοινοποιήθηκε τόσο προς τον Δήμο Καλαμαριάς, όσο και προς την Ομάδα κατοίκων Νέας Κρήνης, την οποία άτυπα εκπροσωπώ, με αναφορά στην σχετική νομοθεσία , παραπέμπει στην σχετική αρμοδιότητα του Δήμου και παρακαλεί για τις σχετικές ενέργειες.

Οι ομάδα κατοίκων θεωρούμε ότι τα εμφανή και επικίνδυνα οικοδομικά υλικά πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο για την αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα η προσπάθειά μας να αναδείξουμε την παραλία δένει  και με την πρόταση του κυρίου Σταύρου Ζαμπέτογλου για ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και διαμόρφωση συνθηκών παραλίας, η οποία στην καρδιά του αστικού ιστού, μπορεί να εξυπηρετήσει χωρίς κινδύνους, τις ανάγκες αναψυχής πολλών κατοίκων.

Επίσης ακριβώς δίπλα από την ταβέρνα  «Βράχος» υπάρχει εξέδρα, η οποία διαβρώνεται τόσο από το θαλάσσιο κύμα, όσο και από τα νερά της βροχής και τις καιρικές συνθήκες γενικότερα.  Επειδή ο χώρος αυτός, λόγω θέας, προσελκύει κατά καιρούς παρέες εφήβων αλλά και περιπατητές, όπως διαπίστωσαν, όλοι οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων  που προαναφέρθηκα, όσο και ο Αντιδήμαρχος κύριος Σταύρος Ζαμπέτογλου, απαιτεί την λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων.

Πολλοί, ιδίως νέοι περιπατητές, συνεχίζουν να θεωρούν την παραλιακή διαδρομή ενιαία και στον περίπατό τους χρησιμοποιούν μετά την ταβέρνα «Βράχος», άκρως επικίνδυνο μονοπάτι. Πριν προκύψουν πτώσεις προτείνουμε, όπως μας ζητήθηκε ήδη από κατοίκους, να προωθήσουμε  το αίτημα για ασφαλή κατασκευή που θα επιτρέπει  στους περιπατητές να  χρησιμοποιούν την παραλία τους χωρίς κινδύνους.

Το επόμενο θέμα που μας απασχολεί είναι τα παγκάκια που από τον προηγούμενο Δεκέμβρη ζητήσαμε και παρά τις συνεχείς υποσχέσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουμε.  Στο πάρκο μεταξύ Θέτιδος και Ολυμπιάδος δεν υπάρχει ακόμα κανένα παγκάκι, παρά τον αυξανόμενο αριθμό κατοίκων που προσεγγίζουν τον χώρο. Τα δύο παγκάκια έξω από το πάρκο  δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Παράλληλα ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός γύρω από τα παγκάκια δεν είναι ικανοποιητικός και ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, τα ψηλά χόρτα μπροστά από τα παγκάκια , που παραμένουν άκοπα, δυσκολεύουν την χρήση τους.  Από τον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος ενδιαφέρον, πήραμε συχνά την υπόσχεση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν τα παγκάκια, πλην όμως, πάντα οι «σιδεράδες» δεν ανταποκρίνονται και  εν τω μεταξύ φτάσαμε στον Μάιο. Και οι «σιδεράδες» φανταζόμαστε έχουν σχετικές υποχρεώσεις, στα πλαίσια της συνεργασίας με τις υπηρεσίες του Δήμου, που πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλιώς αξιολογώντας υψηλότερα τις ανάγκες των κατοίκων από τις δυνατότητες των συμβαλλομένων με τον Δήμο, βρίσκουμε άλλες λύσεις και στην αγορά υπάρχουν πολλές. Το πάρκο, όσο δεν φιλοξενεί πολίτες, λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών, φιλοξενεί σκύλους που με τις δραστηριότητές τους το καθιστούν ακόμα πιο ακατάλληλο για τα μικρά παιδιά που το προσεγγίζουν με γονείς και παππούδες. Και παράλληλα κάποιοι συμπολίτες, ενθαρρύνονται να θεωρούν τον δημόσιο χώρο, ευκαιρία για  παράνομη, παράτυπη ιδιοτελή χρήση, σε βάρος του κοινού συμφέροντος. Πρόσφατο παράδειγμα η μετακίνηση από μηνών σε άλλη θέση σταθμευμένου αυτοκινήτου, χωρίς πινακίδες, ακριβώς στην είσοδο του πάρκου, με την προσβλητική για την νοημοσύνη των πολιτών και των δημοτικών υπηρεσιών πινακίδα, «μηχανική βλάβη», με αριθμό κινητού τηλ. ……. και όνομα ιδιοκτήτη.  Ήδη το προσωπικό του απορριμματοφόρου που εξυπηρετεί την περιοχή μας υποσχέθηκε να ενημερώσει την δημοτική υπηρεσία για να πράξει σύντομα τα νόμιμα.

Το επόμενο θέμα του ίδιου χώρου αποτελούν οι δύο από δεκαετίας και πλέον εγκαταλειμμένες βάρκες που κάνουν δύσχρηστο τον χώρο και αποτελούν παγίδες και αυτές για τα μικρά παιδιά. Όλη την σχετική ενημέρωση την διαβίβασα προ εβδομάδων, γραπτά και προφορικά στον κύριο Σταύρο Ζαμπέτογλου, μετά από συνεννόηση και με την αρμόδια υπηρεσία Λιμεναρχείου, για την διαδικασία απομάκρυνσης τους.

Για το από τριετίας τουλάχιστον κλειστό περίπτερο  στην άκρη του πάρκου, που απαξιωμένο κατασκευαστικά και αισθητικά, αποτελεί χώρο συλλογής απορριμμάτων και περιττωμάτων αλλά και εστία πρόκλησης ατυχημάτων, ενημερώθηκαν  γραπτά και προφορικά, τόσο  οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι πολεοδομίας και οικονομικών. (Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση η χελώνα της συσκευής παροχής ρεύματος στο περίπτερο και τα ηλεκτροφόρα καλώδια είναι μονωμένα με μονωτική ταινία και στο καθένα προσβάσιμα)

Σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που πήραμε από τον συνεργάτη της αρμόδιας αντιδημάρχου, η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου ενδιαφέρεται να διατηρήσει το περίπτερο, αλλά παράλληλα δεν πλήρωσε τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη των ετών 2015 και 2016, ενώ αδιαφορεί για την κατάσταση του περιπτέρου που απαξιώνεται κατασκευαστικά, αποτελώντας εστία μόλυνσης και ατυχημάτων και αντιαισθητικό στοιχείο με την συνεχή συσσώρευση στο χώρο  περιττωμάτων και απορριμμάτων.

Η Ομάδα Κατοίκων της Νέας Κρήνης που ασχολείται με το παραλιακό κομμάτι που προαναφέρθηκε, θεωρεί ότι παρά τις επίκαιρες οικονομικές δυσκολίες, μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση συνθηκών στον τόπο τους, και εδώ θέλουμε την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και των υποχρεώσεών τους. Δυστυχώς, ακόμα και για όσα εξ όσων προαναφέρθηκαν  και δεν προϋποθέτουν την δημιουργία δαπάνης δεν προέκυψαν εξελίξεις.

Δυστυχώς ό μέχρι σήμερα απολογισμός, παρά την δραστηριοποίησή μας, καταγράφει ότι τα παγκάκια δεν τοποθετήθηκαν, οι βάρκες παραμένουν παράνομα στο χώρο, ο ιδιοκτήτης του κλειστού και απαξιωμένου περιπτέρου,  θέλει να το διατηρήσει αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις του, η παραλία και με την εξέδρα που αναφέρθηκε, φιλοξενεί παγίδες και δεν μπορεί κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες να χρησιμοποιηθεί χωρίς κινδύνους από τα παιδιά κυρίως,  που όλο και μαζικότερα και συχνότερα την προσεγγίζουν.

Για κάθε επί πλέον πληροφορία και εθελοντική εργασία είμαστε στην διάθεσή σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Για την Ομάδα Κατοίκων της Νέας Κρήνης
Οδυσσέας Αθανασιάδης»

Στο μεταξύ μετά από τις συνεχείς πιέσεις, τα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες  τοποθετήθηκαν πρόσφατα τα παγκάκια στο πάρκο και του έδωσαν ζωή, γιατί τώρα οι επισκέπτες βρίσκουν χώρο να αναπαυθούν και ν απολαύσουν την θάλασσα και τα δειλινά, όπως με μοναδικό τρόπο φαίνονται από την παραλία της Νέας Κρήνης.

Για τη ΡΕΚΚ εξίσου μεγάλη σημασία με το τελικό αποτέλεσμα, σημασία έχει η αυτενέργεια και αυτοοργάνωση και η διεκδικήσεις των πολιτών, που είχαμε να αντικρύσουμε εδώ και πολύ καιρό στην Καλαμαριά!

Στηρίζουμε ανάλογες πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών σε όλο το Δήμο με ανάλογο περιεχόμενο (όπως πχ. πρ. Στρατόπεδο Κόδρα κλπ.) και τους προτρέπουμε σε αυτοοργάνωση και αυτενέργεια!