Νέα Ομάδα για γονείς παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» προχωρά στην οργάνωση και λειτουργία Ομάδας Ψυχοεκπαίδευσης Γονέων για παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ. ή συμπτώματα Δ.Ε.Π.Υ. (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα).

Η ιδιαίτερα καλή αξιολόγηση των γονέων για τα οφέλη και τη βοήθεια που αποκόμισαν με τη συμμετοχή τους στις δυο προηγούμενες Ομάδες, ώθησαν τα στελέχη της «ΠΥΞΙΔΑΣ» να προχωρήσουν στην επανάληψη της δράσης και τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων, η λειτουργία της Ομάδας για γονείς με παιδιά Δ.Ε.Π.Υ. συμβάλλει στην κατανόηση του προβλήματος (72% των συμμετεχόντων), την καθοδήγησή τους (67,7%), την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων (62,5%), την ανακούφιση που αισθάνθηκαν (87%), την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας (59,4%), την ενίσχυση της δικής τους αυτογνωσίας ως γονείς (47%) και στη μείωση του άγχους (22% των συμμετεχόντων). Στο σύνολό τους δήλωσαν ότι ενισχύθηκε η αυτοαποτελεσματικότητά τους, ένιωσαν δηλαδή πιο ικανοί και αποτελεσματικοί στο ρόλο τους.

Όπως αναφέρει η Μαρία Κυριακίδου, αναπληρώτρια απιστημονική διευθύντρια, σχολική ψυχολόγος και προσωποκεντρική σύμβουλος, «συχνά κάποιες συμπεριφορές και δυσκολίες των παιδιών υπερεκτιμώνται, χωρίς να πρόκειται για Δ.Ε.Π.Υ., άλλοτε πάλι κάποιες συμπεριφορές και δυσκολίες που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο παιδί υποτιμώνται. Στην ομάδα οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη Δ.Ε.Π.Υ., να βοηθηθούν ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το παιδί και τις ανάγκες του, να διερευνήσουν τη δική τους στάση απέναντι στο παιδί τους και να ενδυναμωθούν στο γονεϊκό τους ρόλο».

Η Ομάδα για Γονείς παιδιών με Δ.Ε.Π.Υ. προβλέπεται να ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου 2016, και θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τις 5-7 μ.μ. στα γραφεία της «ΠΥΞΙΔΑΣ». Κατά τη λειτουργία της θα επιχειρηθεί η διαλεύκανση ενός μύθου, θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα των γονέων, ενώ θα αναλυθούν θέματα που απασχολούν τους γονείς, μεταξύ των οποίων: 

  • Κατανόηση της Δ.Ε.Π.Υ.: διάγνωση-υπερδιάγνωση,
  • Συναισθήματα και ανάγκες των παιδιών,
  • Χαρακτηριστικά και συμπεριφορές των παιδιών που έχουν Δ.Ε.Π.Υ.,
  • Υποστήριξη της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών,
  • Υποστήριξη των παιδιών με Δ.Ε.Π.Υ. στη δημιουργία και τη διατήρηση φιλικών σχέσεων,
  • Τρόποι υποστήριξης των παιδιών στη μελέτη,
  • Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γονέας με παιδί με Δ.Ε.Π.Υ.