Νέα σενάρια για Grexit και επιβολή capital control

Νέα σενάρια για επιβολή capital control και Grexit είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, την ώρα μάλιστα που η Aνγκελα Μέρκελ δήλωνε αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ βοηθώντας τους θεσμούς να καταλήξουν σε μια λύση στο ελληνικό ζήτημα.

 

«Εστιάζω όλες μου τις δυνάμεις στο να βοηθήσω ώστε να βρουν μια λύση οι τρεις θεσμοί με την Ελλάδα, μια πρόταση, στη βάση της οποίας να μπορέσουν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Αυτή θεωρώ ότι είναι η αποστολή μου. Εχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και σε αυτήν την αποστολή αφοσιώνομαι αυτές τις μέρες», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ.

 

Η κ. Μέρκελ έκανε επίσης λόγο για μικρή πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, χωρίς να μπορεί να εκτιμήσει αν θα υπάρχει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup, ενώ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, επισημαίνοντας:

 

«Το θέμα είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, το θέμα είναι η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι κάποιο χρηματοδοτικό κενό, αλλά τα σημεία τα οποία καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και το ερώτημα εάν σε αυτά τα σημεία από τη σκοπιά των θεσμών έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος».

 

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις της Aνγκελα Μέρκελ, το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «στροφή» της Γερμανίδας καγκελαρίου στο ελληνικό ζήτημα, ενώ και το Bloomberg ανέφερε ότι η ελληνική κρίση ενδέχεται να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πλήγμα για την πολιτική κληρονομιά της καγκελαρίου, η οποία φημίζεται για την επίλυση κρίσεων και θέλει να τη θυμούνται ως την πολιτικό που διέσωσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με το Spiegel, στην προχθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η καγκελάριος επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι πλέον την ενδιαφέρει η ενότητα της Ευρώπης και όχι η διάσωση μιας χώρας. Κομματικό στέλεχος ανέφερε πως το κλίμα για τη χώρα μας ήταν βαρύ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν ασχολείται πλέον με τη διάσωση της Ελλάδας, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τους χειρισμούς του.

 

Η ένταση στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών αποτυπώθηκε και σε χθεσινές δηλώσεις στελεχών του CDU, που έδειξαν στη χώρα μας τον δρόμο εξόδου από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ένα Grexit πρέπει να γίνει αποδεκτό αν η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει πειστικό μεταρρυθμιστικό πακέτο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας «παραβιάζει τους κανόνες».

 

Ο Γ. Σίπιλα

Αίσθηση προκάλεσαν εξάλλου χθες οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, βάσει των οποίων το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος ανέφερε ότι «αρκετές χώρες έχουν προετοιμαστεί σε θεωρητικό επίπεδο για αυτό» και τόνισε ότι θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πριν εκπνεύσει η προθεσμία στα τέλη Ιουνίου.

 

Με την αγωνία για το μέλλον στην Ελλάδα να χτυπά «κόκκινο», το Bloomberg υποστήριξε στο μεταξύ ότι εντείνεται και ο κίνδυνος επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, όσο η ελληνική κυβέρνηση αψηφά τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για ένα νέο πακέτο προτάσεων πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, τόσο αυξάνεται το ρίσκο για επιβολή capital control στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που οι Ελληνες πολίτες βγάζουν ο ένας μετά τον άλλο τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

 

Πηγή: Έθνος