Νέες συμφωνίες του ΑΠΘ με πανεπιστήμια της Ρωσίας

Αποστολή του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ, στη Μόσχα, με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα και με τη συμμετοχή του επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» και Πρόεδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομ. Καθηγητή Ιωάννη Καζάζη και του Διδάσκαλου της Ρωσικής στο ΑΠΘ, Δρ. Δημήτρη Φωτιάδη, πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Απριλίου 2015.

 

Νέα συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών, με έδρα τη Μόσχα που απαρτίζεται από 19 Σχολές, υπέγραψε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας και ανανέωσε τη Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων.

 

Μέσω των Συμφωνιών θα αναβαθμιστούν οι ελληνικές σπουδές στη Ρωσία, θα εκπονηθούν κοινά προγράμματα, ιδίως μεταπτυχιακών σπουδών σε καίριους τομείς, θα ενισχυθεί η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ και θα επεκταθούν οι συνεργασίες σε τομείς των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Για το αφιερωματικό έτος 2016 Ελλάδας – Ρωσίας, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ με τους Πρυτάνεις των παραπάνω Πανεπιστημίων καθώς και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

 

Οι Πρυτάνεις των ρωσικών πανεπιστημίων αποδέχτηκαν τις παρακάτω τέσσερεις προτάσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ:

 

(α)  να οργανωθεί στο ΑΠΘ και στη Μόσχα Έκθεση Γνωριμίας των ενδιαφερομένων για σπουδές στα πανεπιστήμια της Μόσχας και στο ΑΠΘ, αντίστοιχα

(β)  να οργανωθούν σε δημόσιους χώρους της Μόσχας και της Θεσσαλονίκης, Εκθέσεις της ιστορίας της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας, αντίστοιχα

(γ)   να συμμετάσχουν Ρώσοι ειδικοί, μαζί με αριστοτελιστές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, στο Διεθνές Συνέδριο για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη,τον Μάιο του 2016, και

(δ)   να πραγματοποιηθούν τοπικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και στη Θεσσαλονίκη για τον Αριστοτέλη που θα διοργανωθούν από τα ρωσικά πανεπιστήμια με τα οποία έχει συνάψει σχέσεις το ΑΠΘ, σε όλους τους τομείς που είχε θεμελιακή συμβολή ο Σταγειρίτης φιλόσοφος και πανεπιστήμων.

 

Η ανταπόκριση και των τριών πρυτάνεων υπήρξε θετική και ενθουσιώδης στις παραπάνω προτάσεις.Αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν και να συμβάλουν ώστε το έτος 2016 να αποτελέσει έτος σταθμό για την προβολή του ΑΠΘ στη Ρωσία, της ελληνικής γλώσσας, και του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολό του.

 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 3ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών που διοργανώθηκε στις 20-22 Απριλίου από το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Το Συνέδριο, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η νέα γενιά εγχειριδίων διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής από Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς και συγγραφείς, απέδειξε τους σοβαρούς καρπούς που απέδωσε η εικοσαετής επένδυση του ΑΠΘ, μέσω του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», στα παρευξείνια πανεπιστήμια, καθώς το ένα τρίτο των εισηγητών υπήρξαν πρώην υπότροφοι του προγράμματος και σήμερα ηγούνται των ελληνικών σπουδών στις έξι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

 

Έμφαση δόθηκε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με τους ψηφιακούς πόρους και τα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα, που έχει εκπονήσει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και διατίθενται δωρεάν σε όλες τις έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr