Νέο σκάνδαλο με την απορρόφηση της Πανελλήνιας Τράπεζας από την Πειραιώς

Νέο διατραπεζικό σκάνδαλο σε εξέλιξη. Με μια φαρδιά-πλατιά διαφήμιση της Τράπεζας Πειραιώς site οικονομικών ειδήσεων φιλοξενεί «ρεπορτάζ», σύμφωνα με το οποίο μπήκαν οι υπογραφές για την απορρόφηση του καλού τμήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας, της ισχυρότερης συνεταιριστικής τράπεζας στη χώρα, σε μια τράπεζα που έχει κερδίσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα από την κρίση και το μνημόνιο. 

 

Η Πειραιώς του ελληνικού λαού -επισήμως – (του Μιχάλη Σάλλα και των υμέτερων ουσιαστικά) επιχειρεί χάρη στην ασυδοσία που της εξασφάλισαν οι «θεσμοί» με προεξάρχουσα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε όσα σκάνδαλα αισχροκέρδειας κι αν συμμετέχει, να απορροφήσει μετά από το καλό τμήμα της ΕΤΒΑ, της τράπεζας της άλλοτε ανθούσας βιομηχανίας, και το καλό τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής γης, μία προς μία τις συνεταιριστικές τράπεζες, ξεκινώντας από την Πανελλήνια Τράπεζα.΄

 

Για το θεαθήναι, πρόταση κατέθεσε και η Eurobank που εξ όσων γνωρίζουμε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της μια χαρά τα βρίσκουν κάτω από το τραπέζι με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. 

 

Για εμάς δεν είναι είδηση ότι η Πειραιώς θέλει να βάλει στο χέρι την Πανελλήνια Τράπεζα και γενικά συνεταιριστικές τράπεζες (Πελοποννήσου, Σερρών, Εβρου, δύο στην Κρήτη, Τρικάλων και Ηπείρου) αλλά ότι κάνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έκανε και στις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. 

 

Με λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου και με αδιαφανείς διαδικασίες απορρόφησε τα καλά τμήματα της μίας τράπεζας μετά την άλλη (στις οποίες ανήκουν οι κυριότερες βιομηχανικές και γεωργικές γαίες και υποδομές στην Ελλάδα) και τώρα απορροφά τα καλά τμήματα άλλων τραπεζών για να κερδοφορήσει και ταυτόχρονα σε συνεργασία με την κυβέρνηση φορτώνει στην πλάτη του ελληνικού λαού τα «κόκκινα δάνεια» που υπάρχουν στην Πανελλήνια Τράπεζα. Το ίδιο θα πράξει και για τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες στην περίπτωση που διεκδικήσει την κυριότητά τους. 

 

Το ζητούμενο είναι αν υπάρχουν αριθμητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν το μέγεθος της αισχροκέρδειας. Περνάνε οι μεταβιβάσεις υπέρ της Πειραιώς σαφώς στα ψιλά των ΜΜΕ και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η κερδοσκοπία σε όλο το μέγεθός της από τη στιγμή που κανένα στόμα δεν ανοίγει εφόσον δεν πιέζεται και δεν ελέγχεται από τους πανταχού απόντες ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

 

Oλες οι αποφάσεις που οδήγησαν στη γιγάντωση της Πειραιώς φέρουν τη σφραγίδα των θεσμών που αποδεδειγμένα έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την τράπεζα στην κυριότερη εισπρακτική μηχανή ξαλαφρώματος του ελληνικού λαού από τα χρήματά του και την περιουσία του μέσω των μνημονιακών μέτρων που έχουν οδηγήσει συν τις άλλοις σε χιλιάδες αυτοκτονίες, μαζικές απολύσεις, μαύρη εργασία σε επίπεδο ρεκόρ κατα την περίοδο της Μεταπολίτευσης 

 

Ταυτόχρονα, τόσο η Πειραιώς όσο και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ήδη δίκτυο εκβιασμού των δανειοληπτών τόσο εντός όσο και εκτός των καταστημάτων τους με δικηγορικά γραφεία με πολύ καλές σχέσεις με τα (πρώην;) κόμματα εξουσίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και με πολύ καλές σχέσεις με τον υπόκοσμο της νυχτερινής ζωής των πόλεων, όπου δραστηριοποιούνται. 

 

Ολόκληρες οικοδομές έχουν σηκωθεί με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου και Ελληνα δανειολήπτη για να εδρεύουν οι εισπρακτικές εταιρίες -που κατα ένα περίεργο τρόπο- με κυβέρνηση της Αριστεράς και του λαού, όχι μόνο εξακολουθούνν να λειτουργούν, αλλά επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, απευθυνόμενες πλέον και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για να κυνηγήσουν τους πελάτες που τους χρωστάνε χρήματα. 

 

Τις ζημιές της Πανελλήνιας Τράπεζας δεν τις καρπώνεται η Πειραιώς, αλλά ο ελληνικός λαός. 

 

 

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Για ποιους;

 

Η κυβέρνηση φροντίζει να διευκολύνει αυτή την αισχροκέρδεια που είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο λαός και όχι οι έχοντες πληρώνει τα χρέη και τις υπεξαιρέσεις δημοσίου χρήματος των golden boys and girls κι όλα αυτά γίνονται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των «θεσμών», μέσω του φορτώματος των κόκκινων δανείων στο Δημόσιο, δηλαδή στους φορολογούμενους. 

 

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το σχέδιο δημιουργίας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομίας. 

 

Σύμφωνα με την εισήγηση, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενταχθούν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ε.Τ.Ε.ΑΝ., ενδεχομένως δε και άλλοι κυβερνητικοί φορείς με χρηματοδοτικές λειτουργίες.Η Αναπτυξιακή Τράπεζα προφανώς έχει δημόσιο χαρακτήρα, ανήκει δηλαδή στο λαό, αν και το ίδιο ισχύει και με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, δεδομένου ότι ο λαός και όχι οι θεσμοί με τα λεφτά που του άρπαξαν μέσω των μνημονιακών μέτρων κράτησε όρθιο το σαθρό τραπεζικό σύστημα που διέπεται από τους κανόνες  του «απολυταρχικού καπιταλισμού» που συνδυάζει αποκλειτικά χρήμα των φορολογούμενων και κέρδη μόνο για τους τραπεζίτες και τους αφεντάδες τους, τους κερδοσκόπους. 

 

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα υποτίθεται ότι δεν θα ελέγχεται από τους διαπλεκόμενους τραπεζίτες και επιχειρηματίες καθώς ουσιαστικά είναι η πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης στον κλεφτοπόλεμο που υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει με τους κερδοσκόπους -βλέπε θεσμούς- για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Οσο, όμως, οι τραπεζίτες γενικά αποτελούν κράτος εν κράτει στη χώρα με την πλήρη προστασία των θεσμών αλλά πλέον και του ελληνικού Συντάγματος οι ελπίδες όσων ελπίζουμε ανάσταση για τον ελληνικό λαό εξανεμίζονται. 

 

Ζητούμενο επομένως παραμένει αν θα βρεθεί τολμηρή πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού έναντι των εκβιασμών των κερδοσκόπων μέσω των τραπεζιτών. Σε διαφορετική περίπτωση, ο νόμος της νεοελληνικής ζούγκλας, όπου η ατιμία είναι χάρισμα και η τιμιότητα ελλάττωμα που πρέπει να παταχθεί εν τη γενέσει του, θα σημάνει αργά ή γρήγορα το τέλος της ίδιας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, καθώς θα πρόκειται για άνευ ουσιαστικής μάχης παράδοση στους κερδοσκόπους. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr