Νέο βίντεο με Βρετανό όμηρο της ISIS να προειδοποιεί τις ΗΠΑ για «νέο Βιετνάμ»

Δεύτερο βίντεο με το Βρετανό δημοσιογράφο Τζον Κάντιλ που κρατείται όμηρος από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δημοσιοποίησε η οργάνωση.

 

Η πρώτη εμφάνιση του κ. Κάντιλ ήταν πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα σε βίντεο στο οποίο καταφερόταν κατά της Δύσης.

Στο νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ντυμένος στα πορτοκαλί, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως έχει εγκαταλειφθεί από τη Βρετανία.

 

Ο Τζον Κάντιλ έπεσε θύμα απαγωγής στη Συρία κατά τα τέλη του 2012. Είναι η δεύτερη ομηρία του, καθώς είχε ξαναπέσει θύμα απαγωγής τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, ξανά επί συριακού εδάφους. Τότε είχε καταφέρει να δραπετεύσει μετά από μία εβδομάδα με τη βοήθεια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Το νέο βίντεο είναι διάρκειας περίπου έξι λεπτών και μοιάζει αρκετά με το πρώτο. Ο Τζον Κάντιλ εμφανίζεται να λέει ότι οι δυτικές κυβερνήσεις «πιάστηκαν στον ύπνο από την ταχύτητα της ανάπτυξης του Ισλαμικού Κράτους». Προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι τώρα έχει αναληφθεί δράση από τη Δύση, «έχει υποτιμηθεί η δύναμη και ο μαχητικός ζήλος του αντιπάλου».

 

Όπως προσθέτει το μήνυμα των τζιχαντιστών μέσω του Βρετανού δημοσιογράφου, «δεν έχουμε ξαναγίνει μάρτυρες της δημιουργίας ενός τέτοιου δυνητικού χάους από το Βιετνάμ».

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η χώρα θα παίξει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στον συνασπισμό κρατών κατά του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας πάντως πως είναι πιθανότερο να συμμετάσχει σε αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ παρά στη Συρία.

Ο κ. Χάμοντ έκανε τη δήλωση αφού πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις κατά ισλαμιστικών στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ με τη συνδρομή πέντε αραβικών χωρών.