Νιγηρία: Φόβοι για 2.000 νεκρούς μετά από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Εκατοντάδες σοροί βρίσκονται σκορπισμένες σε δάσος στη Νιγηρία, στα σύνορα με το Τσαντ, μετά από επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην πόλη Μπάγκα. 

Εκφράζονται φόβοι για 2.000 νεκρούς, με τη Διεθνή Αμνηστία να μιλά για «την πιο αιματηρή σφαγή» στην ιστορία των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ.

Ο επικεφαλής της περιοχής, Μπάμπα Αμπά Χασάν, είπε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να τρέξουν όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στην Μπάγκα, εκτοξεύοντας ρουκέτες και γαζώνοντας με σφαίρες τους κατοίκους.

«Το μακελειό που διέπραξαν τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ στην Μπάγκα είναι τεράστιο» είπε ο Μουχάμαντ Αμπα Γκάβα, εκπρόσωπος ομάδας πολιτών που έχουν πάρει τα όπλα για να αντιμετωπίσουν τη Μπόκο Χαράμ. 

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες-μαχητές σταμάτησαν να μετρούν σορούς. «Κανείς δεν μπορούσε να μεριμνήσει για τις σορούς και ακόμα και οι σοβαρά τραυματίες πιθανώς να έχουν πεθάνει μέχρι τώρα» πρόσθεσε. 

Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν τους 2.000.

Εάν είναι αλήθεια, «πρόκειται για μία ανησυχητική και αιματηρή κλιμάκωση της συνεχιζόμενης σφαγής που διαπράττει η Μπόκο Χαράμ» είπε ο Ντάνιελ Άιρ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα Νιγηρίας.

Η επίθεση θεωρείται ως η πιο «αιματηρή σφαγή» από τη Μπόκο Χαράμ. Η δεύτερη πιο αιματοβαμμένη ημέρα θεωρείται η 14η Μαρτίου 2014, όπου 600 άτομα εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε στρατώνα στην πόλη Μαϊντουγκούρι.

Η έξαρση της βίας έρχεται πέντε εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές. 

Η κυβέρνηση έχει στείλει δυνάμεις στην περιοχή, όπου οι μάχες ανάμεσα σε μέλη της Μπόκο Χαράμ και σε στρατιώτες συνεχίστηκε την Παρασκευή.