Νίκη των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία

ΦΩΤΟ: EPA

Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών κέρδισαν στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της, ωστόσο συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων, αποτέλεσμα που από τους αντιπάλους τους ερμηνεύεται ως απόρριψη της απόσχισης της περιφέρειας, αφού σε περίπτωση δημοψηφίσματος το «ναι» θα έχανε.

Μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων, το «Μαζί για το ναι», ο μεγαλύτερος αποσχιστικός συνασπισμός, λαμβάνει 62 έδρες. Το άλλο αποσχιστικό ψηφοδέλτιο, της άκρα αριστεράς, «Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας» (CUP), κερδίζει 10 έδρες.

Συνολικά οι 72 έδρες τους ξεπερνούν την απόλυτη πλειοψηφία των 68 σε σύνολο 135, αλλά σε ποσοστό τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων.

Δύο οι ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος

Ο απερχόμενος πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση νίκης, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του θα οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία το 2017 το αργότερο.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 77%, υπερβαίνοντας κατά 10 μονάδες εκείνο των τελευταίων περιφερειακών εκλογών το 2012, ένα ρεκόρ γι’ αυτό το είδος ψηφοφορίας στην περιοχή. Ο Μας υπερηφανεύτηκε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα.

Ωστόσο οι αντίπαλοι των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη, λέγοντας ότι τα κόμματα αυτά δεν έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία δήλωσε ότι οι Καταλανοί απέρριψαν την ανεξαρτησία, καθώς τα δύο ψηφοδέλτια των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία απέσπασαν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο με λιγότερο από το ήμισυ των ψήφων.

«Η πλειοψηφία των Καταλανών απέρριψε την ανεξαρτησία” και εμείς θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη νομιμότητα, να προασπίζουμε την ενότητα της Ισπανίας», ανέφερε από την έδρα του κόμματος στη Μαδρίτη.

Ακόμη κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση «να αρχίσει να κυβερνά για όλους τους Καταλανούς και να σταματήσει τις δημόσιες συζητήσεις για ανεξαρτησία και αυτοπροσδιορισμό, οι οποίες απέτυχαν».

Κατά τον εκπρόσωπο, ο Μας απέτυχε, καθώς είναι η πρώτη φορά που το CDC και το ERC δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

«Οι Καταλανοί τους γύρισαν την πλάτη», είπε η Ινές Αριμάντα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ciudadanos, του φιλελεύθερου κόμματος κατά της ανεξαρτησίας. Αυξάνοντας τη δύναμή του από εννέα σε 25 έδρες, το Ciudadanos έγινε το δεύτερο κόμμα της Καταλονίας.

«Αυτοί που κέρδισαν σε έδρες, δεν κέρδισαν σε ψήφους, κατά συνέπεια, έχασαν το δημοψήφισμα» που σκόπευαν να διοργανώσουν, δήλωσε ο Πέδρο Σάντσες, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος που έλαβε 16 έδρες.