Νομοθετική ρύθμιση (;) υπέρ θυμάτων για το σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια;

Το ερωτηματικό και η δυσπιστία παραμένουν μεν στα χιλιάδες θύματα του Παύλου Ψωμιάδη και των φίλων του σε πολιτικά τζάκια και τράπεζες, πρώην ιδιοκτήτη της υπο εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρίας Ασπίς Πρόνοια, αλλά κάτι θετικό φαίνεται στον ορίζοντα. Περιμένουν τουλάχιστον να επιστραφούν τα λεφτά τους από όσους τους τα αρπάξανε και καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πρότασή της να τους δικαιώσει. 

 

Από την αρχή του μνημονίου, στη χειρότερη δηλαδή περίοδο, η φούσκα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ έσκασε και χιλιάδες άνθρωποι είδαν τα λεφτά που νόμιζαν ότι επένδυσαν σε μια κατα τα άλλα φερέγγυα ασφαλιστική -χρηματοπιστωτική εταιρία έκαναν φτερά και συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Παύλος Ψωμιάδης. 

 

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε. Προς το παρόν μας ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο του  Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει την ειλημμένη απόφασή της να δικαιώσει τους χιλιάδες ασφαλισμένους των ΑΣΠΙΣ και COMMERCIAL  με διπλό στόχο: να αποκαταστήσει και τους έκθετους ασφαλισμένους πληρώνοντας τις αποζημιώσεις, και να προχωρήσει την εκκαθάριση αποδεικνύοντας στην πράξη τον σεβασμό του κράτους προς στους πολίτες.

 

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων αναφέρεται ακόμη ότι:

 

«Κατά τις πληροφορίες καταρτίζεται νομοθετική παρέμβαση που θα αφορά το όλο θέμα ώστε πριν από το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί και περάσει στην εφαρμογή της. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες η νομοθετική αντιμετώπιση θα δώσει τη λύση για να αποζημιωθούν οι σφαλισμένοι ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η λύση αυτή να πληροί τρείς προϋποθέσεις: «να είναι γρήγορη, έντιμη και συμφέρουσα για τους ασφαλισμένους». 

 

Το όλο θέμα έχει πάρει το πολιτικό στίγμα από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και απομένει να προχωρήσει στις τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής του. Κατά τις εξηγήσεις των αρμοδίων, η λογική που επικρατούσε μέχρι σήμερα ήταν βιαστική και είχε εντάξει την εκκαθάριση σε μια γενικευμένη αντιμετώπιση μέσω της οποίας δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν τα διάφορα ζητήματα. Η αδυναμία εξέλιξης στην εκκαθάριση εγκλώβιζε και τους ασφαλισμένους.

 

Γι΄αυτό και αρχικώς θα δοθεί λύση στην εκκαθάριση και εν συνεχεία με την νομοθετική παρέμβαση θα αποζημιωθούν και οι ασφαλισμένοι. Στο πλαίσιο αυτό για την εκκαθάριση έγινε ήδη συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Ν. Φράγκου όπου τοποθετήθηκε το περίγραμμα των κινήσεων. Όταν ολοκληρωθούν αυτές –κυρίως συλλογή απαραίτητων στοιχείων- και γνωστοποιηθούν στους αρμόδιους μέχρι τις 15 Μαίου τότε θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο βήμα που αφορά την αποζημίωση των ασφαλισμένων. 

Όπως φαίνεται οι συνθήκες είναι ξεκάθαρες πολιτικά γεγονός που δίνει βάσιμες ελπίδες για την θετική έκβαση αυτής της πολύκροτης ιστορίας. Οι εξελίξεις προκαλούν αισιοδοξία στους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης των ασφαλισμένων. Οι επικεφαλής τους διαπιστώνουν ευνοϊκές προθέσεις και απομένει η υλοποίησή τους».

 

Αυτά λοιπόν ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια. Κάτι μας μυρίζει άσχημα βέβαια. Γιατί η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια και ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι για τους ασφαλισμένους και όχι μόνο που έπεσαν θύματα απάτης της ασφαλιστικής εταιρίας. 

 

Ο Σύλλογος διαθέτει αναρίθμητα στοιχεία που θα έπρεπε να παρουσιάσει αλλά δεν γνωρίζουμε αν το κάνει γιατί αν το είχε κάνει θα το γνωρίζαμε. Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλισμένοι έχασαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, άλλοι έχασαν πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε περίπτωση ανθρώπου που πείστηκε από πρώην υπάλληλο πλασιέ της εταιρίας να επενδύσει 30.000 ευρώ στο πρόγραμμα αμοιβαίων κεφαλαίων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να τα είχε προσφέρει στα δύο του παιδιά. 

 

Ο ανυποψίαστος πολίτης βαθέως κοιμώμενος στη συνείδησή του πείστηκε από τον πλασιέ και όχι από το μέλλον των παιδιών του και το δικό του βέβαια και διέθεσε τα λεφτά στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, η οποία σε δύο χρόνια έγινε παρελθόν. Από τότε μέχρι τώρα, τα παιδιά του ανυποψίαστου πολίτη κλαίνε τα λεφτά που δεν πήραν ποτέ διότι στο μεταξύ έμειναν άνεργα και δεν βρίσκουν δουλειές με μισθό κάθε τέλος του μήνα και ένσημα. Υπόψην ότι ο πολίτης δεν ήταν ασφαλισμένος στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Οπότε τί θα γίνει με αυτόν και με τους άλλους ζημιωθέντες που δεν ήταν ασφαλισμένοι στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ;

 

Ευχόμαστε πραγματικά να βρεθεί λύση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα απάτης από τον Παύλο Ψωμιάδη και τους φίλους του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Παύλος Ψωμιάδης 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr