ΝΥΤ: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος

Το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας θεωρεί υπαρκτό η εφημερίδα New York Times αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του ο γνωστός σχολιαστής του Reuters Ούγκο Ντίξον, αυτό θα συμβεί μόνο «αν υπερισχύσει μια σειρά από ατυχείς καταστάσεις», σε μια χώρα όπου οι πρόγονοί της πίστευαν στη θεά Τύχη. 

 

«Η Ελλάδα απέχει ακόμη αρκετά βήματα από το χάος», ξεκινά η ανάλυση του Ντίξον για την εφημερίδα New York Times, η οποία παρουσιάζει τα τρία πιθανότερα σενάρια σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στην πόρτα», ο Ντίξον υποστηρίζει ότι η περίοδος πολιτικής ανισορροπίας στην οποία μπήκε η Ελλάδα πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής του αριστερού αυτού κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, το αποκαλούμενο Grexit. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να κυριαρχίσει μία σειρά από ατυχείς καταστάσεις».

 

Πρώτον, η Βουλή πρέπει να μην καταφέρει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Γεγονός, πιθανόν, υποστηρίζει ο αναλυτής.

 

«Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο Αντώνης Σαμαράς να πείσει αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου να αλλάξουν στρατόπεδο. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα αντικατάστασης του ίδιου του συντηρητικού πρωθυπουργού από έναν τεχνοκράτη προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου.

 

«Αν γίνει αυτό, η Αθήνα θα μπορεί πιο εύκολα να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με μελλοντική οικονομική στήριξη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει για την αυστηροποίηση του προϋπολογισμού του 2015, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποδοχή μιας πιστωτικής γραμμής. Θα ήταν πιο εύκολο να “καταπιεί» αυτές τις συνθήκες μετά από μια επιτυχημένη προεδρική εκλογή, σε αντάλλαγμα μια νέα εισροή χρημάτων από το πιστωτικό πρόγραμμα», υποστηρίζει ο Ντίξον.

 

«Ωστόσο, είναι πιθανότερο πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να “κλειδώσει” την προεδρική εκλογή. Αν και η θέση είναι σε μεγάλο βαθμό είναι εθιμοτυπική, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν δεν εκλεγεί πρέπει η χώρα να πάει σε γενικές εκλογές».

 

Αν ο κ. Σαμαράς βγει νικητής από τις εκλογές αυτές, αυτό θα σήμαινε συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επιχειρώντας να τρομάξει τους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξουν ζωγραφίζοντας μια ζοφερή εικόνα σχετικά για το τι θα έκανε μια αντίστοιχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Είναι ωστόσο απίθανο να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σαμαράς, καθώς ο επικρατών στις δημοσκοπήσεις Αλέξης Τσίπρας είναι ο σχεδόν σίγουρος νικητής.

 

Μια εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσχέραινε πολύ τις προοπτικές της Ελλάδας, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και επέκταση των δημόσιων δαπανών. Τα δύο αυτά θα προκαλούσαν σίγουρα μια αντιπαράθεση με την τρόικα που θα έθεταν την Αθήνα σε τροχιά χρεοκοπίας.

 

Αν και η ευρωζώνη ίσως είναι προετοιμασμένη να διαφοροποιήσει τους όρους του δανεισμού, δεν θα δεχόταν διαγραφή χρέους. Ούτε θα συμφωνούσε ώστε η Αθήνα να αθετήσει τη δέσμευσή της για έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Η κ. Τσίπρας δεν θα ήταν σε θέση να εκβιάσει την ευρωζώνη καθώς η ελληνική χρεωκοπία πιθανότατα δεν θα προκαλούσε πουθενά αλλού ντόμινο.

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Αθήνα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές και θα ξεμείνει από χρήματα. Θα ακολουθούσε bank run και αν και παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας δεν προσαρμοζόταν, τότε το Grexit θα ήταν ορατό.

 

«Τα καλά νέα πάντως είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο σενάριο είναι απίθανο. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα λύγιζε αν έβλεπε ότι η τρόικα δεν υποχωρεί».

 

Ένας άλλος λόγος είναι ότι, αν και το πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, είναι απίθανο να αποκτήσει αυτοδυναμία, γράφει ο σχολιαστής. Τότε θα χρειαζόταν τη στήριξη είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το Ποτάμι. Και τα δύο αυτά φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα δεν θα συνυπέγραφαν ένα πρόγραμμα που θα έστελνε τη χώρα στον γκρεμό.

 

Μάλιστα είναι πιθανότερο να δυσκολευτεί ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση, λόγω των συμβιβασμών που θα χρειαζόταν να κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθούσαν και δεύτερες εκλογές. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξή τους, ίσως σήμαιναν την επιστροφή των συντηρητικών – ειδικά αν εγκατέλειπε ο μη δημοφιλής Σαμαράς και αντικαθίστατο από κάποιον όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν νεότερο πιο κεντρώο ηγέτη.

 

Η αντικατάσταση του κ. Σαμαρά ίσως να ήταν η καλύτερη έκβαση. Αν και ο κ. Σαμαράς προτιμάται από τον κ. Τσίπρα, τα λάθη του με πιο πρόσφατο την πρόωρη υπόσχεσή του για έξοδο της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης -κίνηση που φόβισε τις αγορές τη χειρότερη στιγμή, όταν η Ελλάδα μόλις είχε στρίψει από τη στροφή μιας τρομερής ύφεσης, τον έχουν αναδείξει σε ασταθή ηγέτη. 

«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη. Κάποιες φορές έφερνε καλή τύχη και κάποιες άλλες κακή. Η Τύχη καταδιώκει πάλι τη χώρα. Το πολιτικό ρίσκο είναι εκτοξευτεί. Τα σενάρια και υπο-σενάρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένα από αυτά λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκιστικές πολιτικές του θα αναλάβουν την κυβέρνηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό. Αλλά αυτό δεν θα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ήδη, άλλα σενάρια, αρχίζουν να σχηματοποιούνται», καταλήγει το δημοσίευμα.