Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών απαιτεί ανάκληση απόφασης που απεντάσσει από το ΕΣΠΑ παιδικό σταθμό στα Πεύκα

Την άμεση ανάκληση της απόφασης, με την οποία απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ ένα κρίσιμο κι ευαίσθητο έργο, όπως είναι αυτό του Παιδικού Σταθμού Πεύκων, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

 

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου μέσα σε κλίμα συναίνεσης και ομοφωνίας, καθώς οι πάντες διαπίστωσαν το ατεκμηρίωτο κι αυθαίρετο της υπουργικής απόφασης, παρά του ότι και η ίδια αποδέχεται ότι όλα είχαν γίνει νόμιμα. Μάλιστα, ήταν μια αιφνιδιαστική απόφαση, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την εισήγηση του θέματος, και ήρθε ενώ ο δήμος βρισκόταν σε αναμονή της είσπραξης της χρηματοδότησης για το ποσό που ο ίδιος κατέβαλε από το δημοτικό ταμείο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

 

Πρόκειται για τον «Παιδικό Σταθμό Δήμου Πεύκων», όπως είναι η ονομασία του έργου, ο οποίος από το 2011 ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό στην περιοχή με τη φιλοξενία συνολικά 53 παιδιών (15 βρεφών και 48 νηπίων). Το έργο, που ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα «Θησέας», ξεκίνησε από τον πρώην δήμο Πεύκων, πριν τη συνένωσή του με τους άλλους τρεις (Συκεών, Νεάπολης, Αγ.Παύλου), αποτελώντας το νέο «καλλικρατικό» δήμο Νεάπολης-Συκεών.

 

«Ατεκμηρίωτη και άδικη η απόφαση…»

 

Στην πορεία του, το έργο, καθόσον είχε εξαντληθεί η εγκεκριμένη χρηματοδότηση του προγράμματος «Θησέας», συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του δημοτικού ταμείου, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Κι αυτό, όπως εξήγησε ο Σ.Δανιηλίδης, γιατί οι κοινωνικές ανάγκες στην περιοχή ήταν πιεστικές και το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να λειτουργήσει το 2011 με την έναρξη της σχολικής περιόδου.

 

Στη συνέχεια, μετά από πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ-ΕΦΔ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το έργο, που είχε πλέον ολοκληρωθεί και εξοφληθεί, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, αφού ελέγχθηκε κι αξιολογήθηκε με τα πλέον αυστηρά κριτήρια. Προς έκπληξη όλων, όμως, μόλις τις προηγούμενες ημέρες από τη νέα ηγεσία του υπ. Εσωτερικών υπογράφηκε η ανάκληση της ένταξης από το πρόγραμμα, στο πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε, της εξυγίανσης του ΕΣΠΑ.

 

«Πρόκειται για μια άδικη, αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη απόφαση, και ως τέτοια θα αγωνιστούμε να την ανατρέψουμε. Το συγκεκριμένο έργο πληρούσε όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις των κριτηρίων, και μας προκαλεί έκπληξη η απένταξή του, όταν σε όλες τις προηγούμενες φάσεις του ελέγχου και της αξιολόγησής του δεν βρέθηκε το παραμικρό ψεγάδι που να θέτει και την παραμικρή αμφιβολία για τη χρηματοδότησή του. Δεν θέλω να πιστέψω ότι πρόκειται για μια υπουργική απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας κατά των συμφερόντων του δήμου μας», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας την αντιπολίτευση να στηρίξει με τη ψήφο της την απόφαση της διοίκησης να διεκδικήσει την ανάκληση της απόφασης απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ, ενώ ανάλογες αποφάσεις έλαβαν το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ-ΚΜ.

 

«Να ανακληθεί άμεσα…»

 

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος ως πρώτη κίνηση αποφάσισε να απευθυνθεί στην ηγεσία του υπ. Εσωτερικών ζητώντας την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης με την οποία απεντάχθηκε το έργο από το ΕΣΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα να καταβληθεί στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το ποσό που κατέβαλε για την ολοκλήρωση του Παιδικού Σταθμού. 

«Πρόκειται για μία απόφαση προδήλως άδικη και αυθαίρετη και εκτός πλαισίου της διαδικασίας εξυγίανσης του ΕΣΠΑ που απεντάσσει ένα έργο ώριμο, πλήρως συμβασιοποιημένο και ολοκληρωμένο από άποψη φυσικού αντικειμένου, την στιγμή που η χώρα μας επιδιώκει την ενίσχυση απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

 

«Με την με αριθμ. πρωτ. 39-28/12/2011  πρόσκληση με κωδικό 39, ο ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Ε.Ε.Τ.Α.Α ΑΕ προσκαλούσε τους Δήμους της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας (07) «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘‘Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013’’.

 

»Οι προτάσεις που θα υποβάλλονταν θα έπρεπε να αφορούν πράξεις που περιλαμβάνονταν σε εγκεκριμένα αναπτυξιακά προγράμματα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, για την υποστήριξή τους ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών με γνώμονα την αρμονική, ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη (π.χ. Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»).

 

»Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, υπέβαλε την υπ’ αριθμ. 35797-25/5/2012 Αίτηση Χρηματοδότησης με τίτλο «Παιδικός Σταθμός Δήμου Πεύκων» συνολικού Προϋπολογισμού 417.492,73€, σύμφωνα με την με αριθμ. 4/2012 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

»Κατά την υποβολή το έργο είχε ήδη δημοπρατηθεί, συμβασιοποιηθεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τον Ν.3669/2008 με ανοιχτή διαδικασία. Πρόκειται για το διώροφο κτίριο του Παιδικού Σταθμού δυναμικότητας 63 παιδιών (15 βρεφών και 48 νηπίων) και περιβάλλεται από τις οδούς Γρυπάρη, Κάλβου και δυο Ανώνυμων Πεζόδρομων.

 

»Το έργο εντάχθηκε με την 1278-16/8/2013 Απόφαση Ένταξης συνολικής χρηματοδότησης 417.492,73€. Σύμφωνα με την Απόφαση  Ένταξης το ποσό της Επιλέξιμης Δαπάνης επιμερίζονταν ως εξής:

 

– Ποσό  270.000,00€ Σ.Α.2005ΣΕ25500000 από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και

 

– Ποσό  147.492,73€ Σ.Α.2012ΣΕ25580000 από Δημοτικούς  Πόρους, διότι σύμφωνα με την Απόφαση Ένταξης στο ΘΗΣΕΑ μέρος της χρηματοδότησης του έργου είχε γίνει και από δημοτικούς πόρους αντίστοιχου ύψους.

 

Καθόσον η εκταμίευση του εγκεκριμένου ποσού δεν είχε προχωρήσει,  ο Δήμος απέστειλε την υπ’ αριθμ.  31761-2/6/2014 επιστολή στον τότε Υπουργό Εσωτερικών κύριο Γιάννη Μιχελάκη,  με θέμα την καταβολή χρηματοδότησης του ενταγμένου έργου, χωρίς όμως ουδέποτε να λάβει απάντηση.

 

Έκτοτε, παρά τις συνεχείς επικοινωνίες του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης ΕΕΤΑΑ ΑΕ ουδέποτε ολοκληρώθηκε η εκταμίευση του ποσού της επιλέξιμης δαπάνης προς το Δήμο.

 

Αντί αυτού, αιφνιδίως, την Παρασκευή 6/3/2015 μας κοινοποιήθηκε η με αριθμ. 947-25/2/2015 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περί Ανάκλησης της Απόφασης Ένταξης, χωρίς καμία τεκμηρίωση και συγκεκριμένη αιτιολογία, μόνο με απλή αναφορά στο σχέδιο εξυγίανσης του ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 για την μείωση των υπερδεσμεύσεων του προγράμματος, όπου το συγκεκριμένο έργο κατηγοριοποιείται ως έργο που προτείνεται προς απένταξη.

 

»Κατά τη λήψη της απόφασης ανάκλησης της απόφασης ένταξης, ουδόλως ελήφθη υπόψη πως επρόκειτο για ένα έργο ώριμο, αφού σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για τις «Οδηγίες Διαχείρισης για τα έτη 2013-2015 & Προετοιμασία Κλεισίματος/Αναθεώρηση 2013 των ΕΠ του ΕΣΠΑ» ήταν πλήρως συμβασιοποιημένο και ολοκληρωμένο έργο από άποψη φυσικού αντικειμένου, αφού έχει ήδη κατασκευαστεί και είναι πλήρως λειτουργικό από το 2012 και εκκρεμούσε μόνο η εκταμίευση της χρηματοδότησής του, η καταβολή ποσού 270.000,00€ στο Υπουργείο Εσωτερικών – Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και 147.492,73€ στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου.

 

»Επιπλέον, η απόφαση ουδόλως αναφέρει τις διαδικασίες και τα κριτήρια με τα οποία απεντάσσονται έργα ώριμα, πλήρως συμβασιοποιημένα και ολοκληρωμένα από άποψη φυσικού αντικειμένου, την στιγμή που η χώρα μας επιδιώκει την ενίσχυση απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων.

 

»Βάσει των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών αποφασίζει:

 

Να αιτηθεί την άμεση ανάκλησης της με αριθμ. 947-25/2/2015 Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περί Ανάκλησης της Απόφασης Ένταξης, καθώς πρόκειται για μία απόφαση προδήλως άδικη και αυθαίρετη και εκτός πλαισίου της διαδικασίας Εξυγίανσης του ΕΣΠΑ που απεντάσσει ένα έργο ώριμο, πλήρως συμβασιοποιημένο και ολοκληρωμένο από άποψη φυσικού αντικειμένου, την στιγμή που η χώρα μας επιδιώκει την ενίσχυση απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων,
Να κληθεί η ΕΕΤΑΑ ΑΕ όπως άμεσα καταβάλει το ποσό των 270.000,00€ στο Υπουργείο Εσωτερικών – Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και  το ποσό των 147.492,73€ στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών».

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr