Ο Δρόμος του Μεταξιού ενώνει νέους από 28 χώρες

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις νεανικές οργανώσεις των χωρών που διέσχιζε ο Δρόμος του Μεταξιού στοχεύει να αποτελέσει το 3ο συνέδριο των μελών της Διεθνούς Οργάνωσης Νεολαίας “Great Silk Way”, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 

 

Η Διεθνής Οργάνωση Νεολαίας “Great Silk Way” ιδρύθηκε το 2012 στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και αποσκοπεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου και τη δημιουργία αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, υπό το πρίσμα της δυναμικής νεολαίας των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού. Μέλη της είναι εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων από 28 κράτη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση απηύθυνε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος επισήμανε ότι σε μια εποχή όπου έννοιες, όπως ο ατομοκεντρισμός και ο υλισμός δημιουργούν μια κοινωνία χωρίς συνοχή, τέτοιες πρωτοβουλίες που επενδύουν στον ανθρωπισμό και στην σύνθεση δυνάμεων, είναι αναγκαίες για να αλλάξουμε τις όποιες παρωχημένες αντιλήψεις επικρατούν μέχρι σήμερα. Όπως είπε, οι νέοι έχουν τα εφόδια για να κάνουν το αναγκαίο εφικτό. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε ότι αποτελεί για την πόλη βίωμα βαθιά ριζωμένο η συνύπαρξη και η συνεργασία των λαών, καθώς και η αναγνώριση της διαφορετικότητας. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα αποφασιστεί η εισδοχή νέων μελών και η συνεργασία με τρίτους φορείς και οργανώσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη Διεθνή Οργάνωση Νεολαίας “Great Silk Way”.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, καθώς και με την υποστήριξη του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν και της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.