Ο επανέλεγχος συμβάσεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανάβει φωτιές

Επί ποδός πολέμου τίθενται οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όλης της χώρας, αντιδρώντας στη διαδικασία που έχει αρχίσει με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

 

Στο δήμο Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι θα έχουν έκτακτη ενημερωτική συνέλευση την Τετάρτη 27 Αυγούστου, με σκοπό να καθορίσουν τη στάση τους αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσουν απέναντι στη διαδικασία του επανελέγχου.

“Η διαδικασία αυτή στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης αφορά περίπου 1.600 υπαλλήλους”, ανέφερε ο πρόεδρος του οικείου συλλόγου εργαζομένων Κώστας Ξανθόπουλος, εκφράζοντας το φόβο ότι ουσιαστικά επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμη μία δεξαμενή απολύσεων μεταξύ των εργαζομένων που απασχολούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

“Οι μετατροπές των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έγιναν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Επομένως τι έρχεται τώρα να επανελέγξει το υπουργείο και κυρίως ποια είναι τα κριτήρια που θέτει;”, διερωτάται ο κ. Ξανθόπουλος.

 

“Ο περίφημος ‘επανέλεγχος’ δεν είναι, όπως θέλουν να μας τον παρουσιάσουν -για τυχόν πλαστά δικαιολογητικά- αλλά πρόδρομος απολύσεων. Η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών κ.ά., όπως φαίνεται και από την τροπολογία που έγινε προς το δυσμενέστερο στο νόμο περί αξιολογήσεων”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

 

Εξάλλου για προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας δεξαμενής απολύσεων έχει κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς τον πρόεδρο και τα μέλη της ΚεντρικήςΈνωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

“Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ακόμη μία φορά επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να χρυσώσει το χάπι στους εργαζόμενους, επιχειρώντας να παρουσιάσει τη διαδικασία επανελέγχου σαν μία ‘μάχη κατά της διαφθοράς.Στην πραγματικότητα ωστόσο αποκρύπτει από όλους την αλήθεια, ότι δηλαδή ο έλεγχος των συμβάσεων αφορά περιπτώσεις που κρίθηκαν ως αορίστου χρόνου μέσα από τυπικές διαδικασίες, που συμπεριελάμβαναν τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και που έφεραν όλα τα εχέγγυα της νομιμότητας”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο ίδιο κείμενο άλλωστε υπογραμμίζεται ότι “η ΠΟΕ-ΟΤΑ ουδέποτε τάχθηκε κατά της πραγματικής αξιολόγησης -άλλωστε έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση- με κριτήρια και προϋποθέσεις και όχι με σκοπό τη δημιουργία δεξαμενών προς απόλυση εργαζομένων”.

 

Πηγή: Μακεδονία