Ο Γιάννης Στουρνάρας βλάπτει σοβαρά την Τράπεζα της Ελλάδος

Για χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούσε ένα θεσμό που εξέπεμπε σεβασμό στους πολίτες και τιμούσε τον ρόλο της εποπτεύοντας την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς, από τότε που ανέλαβε τη διοίκησή της ο πρώην υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, η τράπεζα έχει απαξιωθεί στα μάτια του ελληνικού λαού, ενώ είναι δεδομένο ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταντήσει όχημα για την άσκηση προσωπικής πολιτικής του διοικητή της και δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Στουρνάρας να χρησιμοποιεί την ΤτΕ για να εκπληρώσει προσωπικούς και κομματικούς του στόχους, ξεχνώντας ποιον και τι θα έπρεπε να υπηρετεί.

Δεν υπάρχει προηγούμενο, τέτοιας συμπεριφοράς διοικητή ΤτΕ, τον οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει κινδυνολόγο, επικίνδυνο και αναξιόπιστο. Κάθε άνθρωπος που θα είχε αυτοσεβασμό, θα έχει παραιτηθεί, αν διαπίστωνε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και των πολιτών. Όχι όμως ο Στουρνάρας, ο οποίος γνωρίζει ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να τον απομακρύνει. Ο βίος και η πολιτεία του ως διοικητής της ΤτΕ δείχνουν ότι κατάφερε να εκμηδενίσει το κύρος του συγκεκριμένου θεσμού και να τον καταντήσει δυσλειτουργικό και άκρως προσωποκεντρικό. Ο Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκει πολιτικό όλο και πολιτική επιρροή τη στιγμή που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι ουδέποτε κεντρικός τραπεζίτης έχει πολιτικό ρόλο και όποιος θέλει πολιτικό ρόλο, παραιτείται και δοκιμάζεται στην πολιτική.

Ο ρόλος του διοικητή της ΤτΕ είναι συμβουλευτικός προς την κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα. Ο Στουρνάρας έχει σκοπίμως απολέσει το συμβουλευτικό χαρακτήρα και παρεμβαίνει πολιτικά λειτουργώντας αρνητικά στα θεσμικά συμφέροντα της χώρας. Αρκεί κάποιος να θυμηθεί τις θέσεις του για προληπτική πιστωτική γραμμή, waiver, έξοδος στις αγορές, στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, μεταρρυθμίσεις κλπ.

Επί ημερών Στουρνάρα φθάσαμε στο σημείο η ΤτΕ να καταφέρεται κατά Ελλήνων τραπεζιτών στον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλήθεια, τι προσόντα έχει ο κ. Στουρνάρας που τον καθιστούν επαρκή για την θέση του διοικητή της ΤτΕ; Η θητεία του σε τράπεζες μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς οδήγησε σε κατάρρευση την Εμπορική και έχασε όλα τα λεφτά της Ιονικής… Ελπίζουμε ότι δεν διδάσκει τέτοιου είδους πρακτικές στους φοιτητές του, καθώς μην ξεχνάμε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο…

Μόλις χθες ο Αντώνης Κοτσακάς εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου και φυσικά προέρχεται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ του ’80. Από τον ίδιο ακριβώς χώρο προέρχεται και ο Γιάννης Στουρνάρας, που αν και βαμμένος πασοκτζής, κατάφερε να γίνει υπουργός επί Σαμαρά και να είναι διοικητής της ΤτΕ επί Τσίπρα. Από ότι φαίνεται οι άνθρωποι που άνηκαν στο παλιό ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία καμία κόκκινη γραμμή και κανένα ηθικό φραγμό στην πορεία τους προς της εξουσία. Από τον ελληνικό λαό εξαρτάται αν θα συνεχίσει να τους ανέχεται ή θα βάλει φρένο στην πορεία τους.