Ο Κάμερον στη μάχη εναντίον του Γιούνκερ

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αποφασισμένος να δώσει τη χαμένη εκ προοιμίου μάχη κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Θα έλθει σήμερα αντιμέτωπος τους Ευρωπαίους ομολόγους του, για να δείξει στους Βρετανούς ότι δεν κάνει πίσω, όταν είναι να υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.

 

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός Πρωθυπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

 

“Θα γίνει ψηφοφορία και θα δούμε το αποτέλεσμα. Είναι, όμως, κρίσιμο να ξέρει ο κόσμος ότι κάνω αυτό που λέω”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο BBC.

 

“Υποσχέθηκα ότι θα έχουμε επαναδιαπραγμάτευση” για τις εξουσίες της ΕΕ, “ότι θα έχουμε δημοψήφισμα και ότι ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει για το ευρωπαϊκό μας μέλλον…Είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εκστρατείας, για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν αλλαγές και ότι η Βρετανία θα έχει μία καλύτερη θέση στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση των ευρωφοβικών του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας), νικητή των ευρωεκλογών στη Βρετανία.

 

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέκρινε τους Πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του, εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν υπαναχωρήσουν. “Εάν θεωρεί κανείς ότι πρόκειται για ακατάλληλο πρόσωπο, για ακατάλληλη προσέγγιση, για ακατάλληλη αρχή, πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις του και γύρω από το τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών και να επιμείνει, για να ληφθεί η σωστή απόφαση”, είπε.

 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε πάντοτε εχθρικός απέναντι στο καθεστώς των εξαιρέσεων που απαιτούσαν οι Βρετανοί, θα έχει σήμερα την ευκαιρία να καταγράψει μίοα νίκη εναντίον τους. Στα 59 του χρόνια, ο παραδοσιακός Ευρωπαίος φεντεραλιστής, πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρων επικεφαλής του Eurogroup, είναι βέβαιος για τον ορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Παρά τις οξείες επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για το “σφάλμα” που έχει διαπραχθεί από τους ομολόγους του, πολλοί από τους 27 ηγέτες του έτειναν χθες το χέρι. “Οφείλουμε να βρούμε ευρύ πεδίο συμφωνίας για το περιεχόμενο” της ευρωπαϊκής πολιτικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. “Θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και να κάνουμε ένα βήμα προς τη Βρετανία”, πρόσθεσε.

 

Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε, από την πλευρά του ότι οι ηγέτες των 27 πρέπει να ορίσουν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ένα πρόγραμμα “οικονοιμκής φιλελευθεροποίησης” που θα προσεγγίζει τις βρετανικές θέσεις.

 

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τους πιστούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας το διακύβευμα είναι να μην χάσουν το Βρετανό σύμμαχό τους απέναντι στην επίθεση της ευρωπαϊκής αριστεράς που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

Οι σοσιαδλημοκράτες Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Παρίσι, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, για να στηριχθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ, ως τοποτηρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρόβαλε την άρνησή της στη μεταβολή του συμφώνου σταθερότητας, “το οποίο ορίζει σαφείς κανόνες και προσφέρει πολλές δυνατότητες ευελιξίας”.

 

Κατά συνέπεια, οι 28 θα πρέπει να αρκεσθούν σε μία διατύπωση a minima, σύμφωνα του είδους “πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρονται από το σημερινό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο για την εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την αναγκαία στήριξη της ανάπτυξης”.

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παραστούν σήμερα το πρωί στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ουκρανία και ανάλογων συμφωνιών με τον Μόλδοβα και τη Γεωργία.