Ο Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί γιατί η Τουρκία επέλεξε να «παγώσει» τις κινήσεις της στο Αιγαίο -Γιατί παρενέβησαν Μέρκελ-Μακρόν

Για «πάγωμα» της τουρκικής προκλκητικότητας στο Αιγαίο κάνει λόγο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, εξηγώντας, παράλληλα, γιατί η Τουρκία δεν θα βγει κερδισμένη, αλλά και τις ισορροπίες με τις χώρες της Δύσης.

«Από την αρχή μου φάνηκε υπερβολικό ότι η καγκελάριος Μέρκελ παρενέβη και αποσόβησε έναν πόλεμο», ανέφερε ο κ. Φίλης μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 104.6 με φόντο τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και εξήγησε ότι η αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο οφείλεται αφενός στο ότι «η ελληνική πλευρά κινήθηκε με αποτελεσματικότητα και στο πεδίο της επιχειρησιακής ετοιμότητας» και αφετέρου στο ότι «στο διπλωματικό πεδίο και εμείς με την επιχειρηματολογία μας και η Τουρκία με την προκλητικότητά της ανέδειξαν ως αναγκαιότητα την λήψη μέτρων κατά της παραβατικότητας».

Γιατί το Βερολίνο δεν θέλει Ελλάδα-Τουρκία να περιέλθουν σε κατάσταση σύγκρουσης
«Η Τουρκία δεν αφήνει περιθώριο», για το αντίθετο υπογράμμισε ο κ. Φίλης, αναφέροντας ότι «το Βερολίνο δεν θέλει μια ελληνοτουρκική διένεξη να σκάει στην περίπτωση της Προεδρίας της». Στην ίδια κατεύθυνση, «σε καμιά περίπτωση η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα ήθελε να αφήσει ως παρακαταθήκη μια κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» τόνισε.

Η Γαλλία θέλει να ηγεμονεύσει στη Μεσόγειο
Ο κ. Φίλης επισημαίνοντας παράλληλα πως “η Γαλλία είναι για εμάς σημαντική γιατί θέλει να ηγεμονεύσει στη Μεσόγειο».

Ειδικότερα, «το Παρίσι πιέζει με τον τρόπο του και στο ευρωπαϊκό πεδίο και προς την κατεύθυνση που εμείς θα θέλαμε» υποστήριξε ο κ. Φίλης, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «η στάση των Γάλλων δεν πρόκειται να αλλάξει στο προβλεπτό μέλλον γιατί ο Πρόεδρος Μακρόν δεν θέλει να δει την Τουρκία να ηγεμονεύει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ εξήγησε πως «το γεγονός ότι διέρρευσε η τριμερής από τους Τούρκους δεν έκανε καλό στην Τουρκία, αφού έχασε κομμάτι της εμπιστοσύνης των Γερμανών δημοσιοποιώντας τη συνάντηση».

Στον αντίποδα, “η Ελλάδα δεν είναι σε πίεση, για να δεχθεί την τουρκική ατζέντα” σημείωσε ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας ότι “ακόμη και οι πιο κοντινοί του σύμμαχοι δυσκολεύονται να υποστηρίξουν” την παραβατική συμπεριφορά του Ερντογάν. “Όλα αυτά στο τέλος της ημέρας αθροίζονται. Οι δυτικοί μπορεί να είναι αργοί, αλλά το αποτέλεσμα αυτού του αθροίσματος δεν είναι θετικό για την Άγκυρα”, κατέληξε ο κ. Φίλης.

Πηγή: iefimerida.gr