Ο Μόσιαλος εξηγεί πώς σε 3.000 τεστ σε Βρετανούς στα ελληνικά αεροδρόμια δεν βρέθηκε κανένας με κορωνοϊό

Θετικά ήταν τα νέα από τα πρώτα τεστ για κορωνοϊό στους Βρετανούς τουρίστες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Την είδηση σχολιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Οπως ανακοινώθηκε, σε περίπου 3.000 τεστ που έγιναν τις δύο πρώτες ημέρες του ανοίγματος των συνόρων στις πύλες εισόδου σε Βρετανούς τουρίστες δεν βρέθηκε κανείς θετικός στον κορωνοϊό. Ο Ηλίας Μόσιαλος με μια ανάρτησή του στο Facebook πριν λίγες ημέρες εξήγησε πώς είναι δυνατόν να μην υπήρχε κανένας φορέας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος για το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν στα αεροδρόμια θετικοί σε κορωνοϊό Βρετανοί τουρίστες
Αρκετοί φίλοι με ρώτησαν πως είναι δυνατόν να έγιναν περίπου 3000 τεστ σε τουρίστες που ήρθαν από την Αγγλία και να μη βγήκε κανείς θετικός;

Ξέρουμε ότι η διαχείριση της αρχικής φάσης της πανδημίας στην Αγγλία ήταν καταστροφική. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η πανδημία είναι υπό έλεγχο με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της βόρειας Αγγλίας. Στο Λονδίνο (9 εκατομμύρια κάτοικοι) έχουμε πλέον 40-70 κρούσματα ημερησίως. Στην Αγγλία όμως η πλειοψηφία των πολιτών έχει επιστρέψει πλέον στη νέα κανονικότητα.

Είναι πιθανόν να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων; Είναι αλλά το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων αποκλιμάκωσης του lockdown. Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα από Αγγλία; Θα έχουμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο κατά πολύ. Οι έλεγχοι με τεστ πρέπει να είναι συνεχείς και παράλληλα πρέπει να παρακολουθούμε συστηματικά την εξέλιξη της πανδημίας και στη Μεγάλη Βρετανία και σε όλες τις χώρες από τις οποίες δεχόμαστε επισκέπτες και τουρίστες.

Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο (εξάλλου έχουμε και εγχώρια κρούσματα όχι μόνο εισαγόμενα) αλλά να τον μειώσουμε σημαντικά. Αν κλείσουμε τα σύνορα μας για μεγάλο διάστημα οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας θα είναι σημαντικές. Έτσι ενώ θα μειώνουμε ένα κίνδυνο (εισαγόμενα κρούσματα) θα αυξάνουμε κατά πολύ έναν άλλο. Τον κίνδυνο να βρεθούν πολλοί συμπατριώτες μας άνεργοι. Η οικονομική κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανέργων πολιτών. Θα μειώσουμε ένα πρόβλημα υγείας (εισαγόμενα κρούσματα) αλλά θα δημιουργήσουμε ταυτόχρονα ένα πολύ μεγαλύτερο (χειροτέρευση του επιπέδου υγείας λόγω ανεργίας).

Από την αρχή της κρίσης είχα τονίσει ότι η διαχείριση μιας πανδημίας είναι διαχείριση του ρίσκου. Δεν είναι δυνατόν να τετραγωνίσουμε τον κύκλο: να μην τηρούμε τα μέτρα και να μην έχουμε εγχώρια κρούσματα. Να κλείσουμε τα σύνορα και να μην έχουμε οικονομικό πρόβλημα.

Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα (φυσική απόσταση, μάσκες, υγιεινή των χεριών) και να ενισχύσουμε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και γενικότερα για να μειώσουμε και τα εγχώρια και τα εισαγόμενα κρούσματα.


Πηγή: iefimerida.gr