«Ο Νέαρχος πιο πιθανός ένοικος του τύμβου»

Αλλη μία εκδοχή για τον ένοικο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης έρχεται να προστεθεί στις ήδη αρκετές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί από επιστήμονες για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο.

 

Η αμερικανική ραδιοφωνία NPR παραθέτει τις δηλώσεις του καθηγητή Ιστορίας στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικού στην Αρχαία Μακεδονία, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος λέει ότι ο τύμβος πιθανώς ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ο Νέαρχος, ο οποίος ήταν και παιδικός του φίλος.

 

«Στο “Βίο του Αλεξάνδρου” του Πλούταρχου, ένας ακόμη φίλος του Μεγαλέξανδρου, ο Δημάρατος ο Κορίνθιος, είχε τιμηθεί με ατομικό τάφο που σε μέγεθος προσομοιάζει το μνημείο της Αμφίπολης», προσθέτει ο Φοξ.

 

«Συνεπώς εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο μέλος του στρατού στρατό του Αλεξάνδρου, που επέστρεψε ζωντανός ή επέστρεψαν τη σορό του στην Αμφίπολη», συμπεραίνει ο καθηγητής.

 

Ο Φοξ πάντως δεν είναι ο μόνος που συνδέει τον τύμβο καστά με τον Νέαρχο, καθώς ήδη αρκετοί Έλληνες αρχαιολόγοι έχουν τοποθετήσει τον επιστήθιο φίλο του Μ. Αλεξάδνδρου ως «ένοικο».

 

Ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος είχε πει πως η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής, θεωρώντας πιθανότερο τον αρχηγό του στόλου του Μεγαλέξανδρου, Νέαρχο.