Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 3.660 νεκρούς συνολικά στην Ουκρανία

Εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία που έχει κηρυχθεί πριν από έναν μήνα στην Ουκρανία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φιλορώσους αυτονομιστές, αφού τρεις πολίτες και τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σε μάχες, όπως ανακοίνωσε ο δήμος του Ντονέτσκ.

«Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στις μάχες την 8η Οκτωβρίου στο Ντονέτσκ» (σ.σ. μέχρι αυτή την ώρα), ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος της πόλης.

Πυρά ακούγονταν σε κατοικημένες περιοχές από χθες στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδας) ως τις 02:20, ενώ όλμοι κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο κατοικίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι αντιλήφθηκε μια σειρά σφοδρών βομβαρδισμών περίπου τα μεσάνυχτα προερχόμενων από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο αποτελεί θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στον στρατό και τους αυτονομιστές.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο από τη δική του πλευρά ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Στη γειτονική περιοχή Λουγκάνσκ, η οποία επίσης ελέγχεται από τους αυτονομιστές, ο διορισμένος από το Κίεβο κυβερνήτης Γκενάντι Μόσκαλ έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς με όλμους στην πόλη Ποπάσνα, περίπου 80 χλμ. δυτικά της πόλης Λουγκάνσκ.

Δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί άμεσα εάν υπήρξαν θύματα από τους βομβαρδισμούς καθώς η επικοινωνία με την Ποπάσνα έχει διακοπεί, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Την προηγουμένη οι τοπικές αρχές είχαν κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς στο Ντονέτσκ και τρεις στο Λουγκάνσκ, ενώ το Κίεβο για πέντε νεκρούς στρατιωτικούς.

Ο απολογισμός αυτός είναι από τις βαρύτερους που έχουν καταγραφεί μετά την κήρυξη της εκεχειρίας την 5η Σεπτεμβρίου, που επέτρεψε να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των μετώπων των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις που μαίνονται από τα μέσα Απριλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.660 ανθρώπους, ενώ άλλοι 8.756 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Τουλάχιστον 331 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία την 5η Σεπτεμβρίου, επισήμανε μια έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισήμανε πάντως ότι ορισμένοι από τους θανάτους αυτούς ενδέχεται να είχαν σημειωθεί νωρίτερα και απλώς να καταγράφηκαν αφού τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

«Αφότου άρχισε (να εφαρμόζεται) η κατάπαυση του πυρός, από την 6η Σεπτεμβρίου ως την 6η Οκτωβρίου, υπήρξαν 331 καταγεγραμμένοι θάνατοι», ανέφερε η Αρμοστεία σε έκθεσή της, που εκπονήθηκε βάσει των στοιχείων τα οποία έστειλαν 35 παρατηρητές του ΟΗΕ στην Ουκρανία και καλύπτει την περίοδο από την 18η Αυγούστου και μετά.

Οι παρατηρητές έκαναν επίσης λόγο για έναν «αυξανόμενο αριθμό ξένων μαχητών, περιλαμβανομένων και προσώπων που εικάζεται πως είναι Ρώσοι υπήκοοι, οι οποίοι ήλθαν για να ενισχύσουν από την 24η Αυγούστου ως την 5η Σεπτεμβρίου τις τάξεις των ένοπλων οργανώσεων στις αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

«Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάστηκε από τις ένοπλες οργανώσεις και από ορισμένες μονάδες υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού», αναφέρεται στην έκθεση, που κάνει λόγο για «καθημερινές εμπλοκές σε μάχες και πυρά πυροβολικού». 

«Οι ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό στις περιοχές που ελέγχουν σκοτώνοντας, απαγάγοντας, βασανίζοντας και υποβάλλοντας πολίτες σε κακομεταχείριση», σημείωσε ο ΟΗΕ.

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για «καταστροφές σπιτιών και απαλλοτριώσεις», συλλήψεις από ένοπλες οργανώσεις και «ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες για βασανισμούς προσώπων υπό κράτηση, περιλαμβανομένων εικονικών εκτελέσεων και βιασμών». Η έκθεση καταγγέλλει επίσης κακομεταχείριση κρατουμένων του στρατού και της αστυνομίας.

Έως την 2η Οκτωβρίου τουλάχιστον 375.792 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί στην ανατολική Ουκρανία εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ 2 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξύτατες ελλείψεις.

Σχεδόν 40.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Ενώπιον της όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας το Κίεβο θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αυξήσει περαιτέρω την ήδη μεγάλης κλίμακας οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην φιλοδυτική νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.