Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Β. Ελλάδος στην ημερίδα του Ν. Μαριά για τα κόκκινα δάνεια

pervanas2

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση του Νότη Μαριά στη Θεσσαλονίκη, για τα κόκκινα δάνεια. Ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος παρουσίασε με σαφήνεια την πρόταση του για λύση στα κόκκινα δάνεια και ακολούθησε μία γόνιμη συζήτηση με το ακροατήριο.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς, ο οποίος απηύθηνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο του κόμματος Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος, Νότη Μαριά για την πρόσκλησή του στη σημερινή εκδήλωση για τα κόκκινα δάνεια. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία, αλλά και το δράμα που ζουν χιλιάδες δανειολήπτες καθημερινά. Για αυτό λοιπόν θα ήθελα να συγχαρώ το Νότη Μαριά για τον αγώνα που δίνει για τα κόκκινα δάνεια εντός και εκτός ευρωβουλής.

Αγαπητοί φίλοι, τα κόκκινα δάνεια είναι ένα θέμα που απασχολεί στην κυριολεξία όλον σχεδόν τον ελληνικό πληθυσμό καθώς σπάνια πλέον συναντάς μια οικογένεια που δεν έχει τουλάχιστον ένα μέλος δανειολήπτη.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν είναι μπαταχτσήδες, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και δεν είναι απατεώνες. Εμείς, ως σύλλογος, ουδέποτε ζητήσαμε διαγραφή δανείων, συσάχθεια ή οποιαδήποτε απαλλαγή από τα χρέη. Αυτό που ζητάμε είναι δικαιοσύνη και εκκαθάριση της εκάστοτε οφειλής. Με άλλα λόγια ζητάμε να πληρώσουμε αυτό που πραγματικά χρωστάμε χωρίς καταχρηστικούς και παράνομους γενικούς όρους συναλλαγών και χωρίς παραβιάσεις των κοινοτικών οδηγιών. Θα πληρώσουμε αυτά που πραγματικά χρωστάμε, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες του δανειολήπτη και όχι αυτά που η τράπεζα λέει ότι χρωστάμε.

Σε άλλες εποχές και ενδεχομένως σε άλλες κοινωνίες κάτι τέτοιο θα ήταν αυτονόητο. Στην Ελλάδα όμως της χρεοκοπίας και της κρίσης πρέπει να δίνουμε τη μάχη για το αυτονόητο, καθώς οι θεσμοί δεν λειτουργούν και η προστασία του δανειολήπτη και του καταναλωτή αφήνεται στο φιλότιμο ενός ανεξάρτητου ευρωβουλευτή ή ενός Συλλόγου Δανειοληπτών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν προστατεύει τους δανειολήπτες από τις παράνομες πρακτικές των τραπεζών, ενώ ο Συνήγορος του Καταναλωτή, σαν ένας ταχυδρόμος πολυτελείας απλώς διαβιβάζει καταγγελίες, χωρίς να έχει το δικαίωμα να υποβάλλει κυρώσεις στις τράπεζες.
Δεν μας μένει άλλος τρόπος παρά να «τους ταράξουμε στη νομιμότητα» όπως έλεγε κάποτε ο Γέρος της Δημοκρατίας. Για αυτό και ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες, νόμιμες διαδικασίες και έκανε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με παραβιάσεις των κοινοτικών οδηγιών. Μία αναφορά που θα συζητηθεί σύντομα χάρη στις ενέργειες του κ. Μαριά.

Παράλληλα, ο Σύλλογος με τις συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις του, έχει ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο για πολλά θέματα που θα διευκολύνουν τη ζωή του δανειολήπτη, όπως η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας από το κράτος σε όλους όσοι έχουν χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το τεκμαρτό εισόδημα, την κατάργηση της άδικης και εν πολλοίς παράνομης εισφοράς του ν. 128/75, αλλά και της άσκησης του δικαιώματος να καταγγέλλουν οι δανειολήπτες στην πόλη που μένουν τις παρανομίες των εισπρακτικών – δικηγορικών εταιρειών χωρίς να χρειάζεται να επωμιστούν το κόστος μετάβασης και υποστήριξης της καταγγελίας τους στην Αθήνα.
Για όλα αυτά ζητάμε όχι μόνο τη συμπαράσταση αλλά και ουσιαστική βοήθεια τόσο του Νότη Μαριά αλλά και όλων εσάς που είσαστε σήμερα εδώ παρόντες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

pervanas1