Ο «Θεόφιλος» στην κινηματογραφική λέσχη του τμήματος ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. θα προβάλει την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18.00, την ταινία του Λάκη Παπαστάθη, «Θεόφιλος» (1987).

 

«Ο Θεόφιλος μας έδωσε ένα καινούργιο μάτι έπλυνε την όρασή μας όπως αυγάζει ο ουρανός, και τα σπίτια, και το κόκκινο χρώμα, και το παραμικρό φυλλαράκι των θάμνων, ύστερα από την κάθαρση ενός απόβραχου». Αυτά σημειώνει σε ομιλία του για το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο ο Γιώργος Σεφέρης.

 

Γεννημένος στη Βαριά της Μυτιλήνης από φτωχή οικογένεια το 1867, ο Θεόφιλος Χατζιμιχαήλ θα εκδηλώσει από νωρίς το εικαστικό ταλέντο του, σχεδιάζοντας ακατάπαυστα την ώρα των μαθημάτων στο σχολείο. Σε ηλικία 18 χρόνων φεύγει από το νησί και μετά από μία περιπλάνηση στη Σμύρνη και την Αθήνα, θα καταλήξει στο Πήλιο, όπου για τριάντα χρόνια θα γυρίζει από χωριό σε χωριό ζωγραφίζοντας σε σπίτια, καφενεία, μαγαζιά και εκκλησίες για ένα κομμάτι ψωμί. Το 1927 επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και συνεχίζει να αποτυπώνει με το πινέλο του τοπία και σκηνές από την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου, επικά ακόμη, θέματα εμπνευσμένα από την ιστορία και μυθολογία, ώσπου να τον ανακαλύψουν οι καλλιτεχνικοί κύκλοι των Παρισίων και να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Τα ίχνη της πολυκύμαντης ζωής του Θεόφιλου ακολουθεί ο Λάκης Παπαστάθης στην ομώνυμη ταινία του, η οποία απέσπασε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1987.

 

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενό της, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Αθανάσιος Καραθανάσης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Ξενής Σαχίνης.

 

Την ταινία θα παρουσιάσει το μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης, Χριστίνα Μπότσεβα, ενώ ειδική αναφορά στην τεχνοτροπία του Θεόφιλου και τα υλικά που χρησιμοποιούσε για τους πίνακές του θα κάνει ο Συντηρητής Έργων Τέχνης, Δημήτρης Βλάσης.

 

Η προβολή της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Θεόφιλος» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.