Ο θεσμός εξελίσσεται αλλά οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν οι ίδιοι – ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος στο radio1d.gr

“Η 9η Μαϊου είναι μια σημαντική ημέρα, γιορτάζουμε μία σημαντική διακήρυξη”, υπενθύμισε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο radio1d.gr και στη Γεωργία Γιολτζίδου με αφορμή την Ημέρα Ευρώπης.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, η Ευρώπη γιορτάζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της “Ημέρας της Ευρώπης” που εορτάζεται στις 9 Μαϊου, διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες στα κατά τόπους γραφεία της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, μίλησε στο radio1d.gr για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και την ανεργία.

“Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται αλλά οι στόχοι της παραμένουν οι ίδιοι… παραμένει μια κοινωνία αξιών”, σχολίασε ο κος Αντωνακόπουλος, ενώ τόνισε ότι “σε αυτές τις Ευρωεκλογές οι πολίτες πρέπει να δείξουν ποια Ευρώπη θέλουν”. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα την χαρακτήρισε “κορωνίδα” που πρέπει να καταπολεμηθεί με “αλληλεγγύη και συνεργασία”.

Εκδηλώσεις
Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα παίρνουν μέρος σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ. Και φέτος, τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Από την αρχή της εβδομάδας, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες της να λάβουν μέρος στους εορτασμούς.
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα γίνουν ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, το Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει έναν “πρωτότυπο τρόπο προσέγγισης, το Knowledgeshots”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Αντωνακόπουλος. Με αφορμή και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φέτος είναι “Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”, την Παρασκευή 9 Μαϊου στον πολυχώρο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33),  δώδεκα ομιλητές και ομιλήτριες θα έχουν στη διάθεσή τους 7 λεπτά ο καθένας/καθεμία για να παρουσιάσουν τρέχουσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Θα αναφερθούν στα δίκτυα υποστήριξης που αναπτύσσει η ΕΕ για νέους, γυναίκες, επιχειρηματίες, ερευνητές και πολίτες και θα σκιαγραφήσουν σημαντικές ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, τη διαφάνεια, την πληροφόρηση, την έρευνα, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Το knowledgeshots, ελληνιστί σφηνάκια γνώσης, θα ενημερώσει με τη θεματολογία του, θα αιφνιδιάσει με τη μεθοδολογία του και θα ξεσηκώσει με τη μουσική του όσους το παρακολουθήσουν ζωντανά, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση Τύπου των διοργανωτών. 

Ημέρα της Ευρώπης
Η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια καθιερωμένη γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα θεσμικά της όργανα. Στο πλαίσιό της διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της ΕΕ.
Η ημερομηνία της εκδήλωσης σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής διακήρυξης Σούμαν, που θεωρείται ο θεμελιώδης “λίθος” της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάστηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σούμαν στις 9 Μαΐου 1950, με απώτερο σκοπό την εγκαθίδρυση σταθερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών και την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας. 

Ακούστε τη συνέντευξη του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο radio1d.gr και στο Δρόμο της Εδέμ με τη Γεωργία Γιολτζίδου ΕΔΩ (στο 24′ 25”)

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr