Ο χρυσός των Ναζί και το Βατικανό

Όταν το γερμανικό στρατιωτικό συμβούλιο στις χώρες ολόκληρης της Ευρώπης προς το τέλος της δεκαετίας του 90 και αρχές της δεκαετίας του 40, λεηλάτησαν τις κεντρικές τράπεζές τους και μετέφεραν εκατοντάδες τόνους χρυσού για να χρηματοδοτήσουν τη ναζιστική πολεμική μηχανή.

 

Οι Ναζί είχαν εξαντλήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό και οι ιστορικοί θεωρούν ότι οποιαδήποτε ποσότητα χρυσού διακινούνταν μέσω της Γερμανίας μετά το 1939 είναι σχεδόν βέβαιο ότι προέρχεται από λαφυραγωγς;. Η κατάσχεση του χρυσού από τη ναζιστική Γερμανία , χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κλοπή από μια κυβέρνηση στη διάρκεια της Ιστορίας Αναφορές κάνουν λόγο για αξία χρυσού που ανέρχονταν σε 360 εκατομμύρια δολλαρια και αντιστοιχεί σε 1.6 δισε κατομμύρια δολλάρια με σημερινές τιμές.

 

Οι Ναζί πώλησαν τμήμα του χρυσού στην Ελβετία και σε άλλες ουδέτερες χώρες, όπω η Σουηδία και η Πορτογαλία. Είανι δύσκολο γι αυτές τις χώρες να υποστηρίξουν ότι δεν γνώριζαν πως ο χρυσός λεηλατήθηκε αν και η Εθνική Τράπεζα της Γερμανίας τον έλιωνε συχνά κι έφτιαχνε ράβδους που έφεραν τη σφραγίδα  της και κάποια πλαστή προπολεμική ημερομηνία. Τα SS συνέλεγαν επίσης το χρυσό που έκλεβαν από τους Εβραίους και άλλα θύματα της ναζιστικής δίωσης περιλαμβανομένων και των κοσμημάτων ακι των χρυσών δοντιών που αφαιρούσαν και τα έστελναν στην Εθνική Τράπεζα της Γερμανίας για λιώσιμο.

 

Λέγεται πως περισσότερα από 200 εκατομμύρια Ελβετικά φράγκα μεταφέρθηκαν από τους Ναζί με τη βοήθεια των Ρωμαιοκαθολικών στην πόλη του Βατικανού. Ενώ ένα του λεηλατημένου χρυσού που είχε διοχετευθεί σε ουδέτερες χώρες  εντοπίστηκε και οι χώρες αυτές η μία μετά την άλλη άρχισαν να ανοίγουν τα αρχεία τους, το Βατικανό έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να επιτρπέψει στους ελεγκτές κάθε  πρόσβαση σε αυτά.

 

Οι Ναζί και η δράση τους στην Ελλάδα

 

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η εποπτείτα της ελληνικής επικράτειας είχε μοιραστεί από τρεις στρατούς κατοχής. Οι Βούλγαροι είχαν αναλάβει την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (μαζί με τη Θάσο και τη Σαμοθράκη). Οι Ιταλοί είχαν αναλάβει τη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά των κυκλάδων και οι Γερμανοί την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

 

Ο Χίτλερ ονειρευόταν με τους λεηλατημένους αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς  από τις κατακτημένες χώρες της Ευρώπης και της Ρωσίας , να δημιουργήσει το σπουδαιότερο Μουσείο στον κόσμο, το Μουσείο Φύρερ.

 

Μια έκθεση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας το 1946 αναφέρει πως “κατοχικές δυνάμεις συναγωνίζονταν στη λεηλασία των αρχαιολογικών χώρω , μουσείων και συλλογών και επιδίδονταν σε συστηματικές ανασκαφές”

 

Όταν η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας η οποία έγραφε πως αρχαιότητες που ανακαλύπτονται σε ελληνικό έδαφος πρέπει να μένουν στην Ελλάδα, οι Ναζί επέστρεψαν την επιστολή με τη σημείωση : “…για να μην πάρετε σκληρότεςρη απάντηση”. Άλλωστε το είχε επισημάνει ο Κικέρων “Οι νόμοι σιωπούν σε ώρα πολέμου”…”

 

Μόνο; αναρωτιέτεαι κανείς

 

* Όλο το άρθρο του Ιωάνη Χ Μπαϊμπάκη, στην απαγορευμένη Ιστορία, αποκαλύπτει πού μπορεί σήμερα να βρίσκεται μέρος του λεηλατημένου χρυσού των Ναζί.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr