ΟΕΕ: Σε οικονομική ασφυξία οι οικονομολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΦΩΤΟ: REUTERS/DADO RUVIC/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/DADO RUVIC/ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε απόλυτη οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι οικονομολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), η κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ισοδυναμεί με κεφαλικό φόρο.

Μελετώντας περιπτώσεις από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, το ΟΕΕ επισημαίνει ότι, αν συνυπολογίσουμε το φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου, το τελικό καθαρό ποσό, που μένει, είναι μόλις το 30%. Δηλαδή, για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, καταγγέλλει, σχετικά.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει από την πρώτη στιγμή αντιδράσει, με επιστολές του προέδρου του, Κωνσταντίνου Κόλλια, στους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων, καλώντας τους να αποσύρουν τη συγκεκριμένη διάταξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, που δε θα εξοντώνουν τους οικονομολόγους και τους ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά.

  • Ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα τους (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.
  • Να διατηρηθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.
  • Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα), το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
  • Την απαλλαγή, για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, των νέων ασφαλισμένων από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.