Οι 6 αλλαγές στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αποκαλύπτοντας ειδικές παρεμβάσεις στο υπάρχον πλαίσιο διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, είπε ότι η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην οικονομία να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, κάνοντας λόγο για ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

 

«Η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση και η συμφωνία με τους δανειστές αποκαθιστούν την αίσθηση σταθερότητας στην οικονομία, ομαλοποιώντας τόσο τη δραστηριότητα στην αγορά όσο και τη ροή εσόδων προς το Δημόσιο. Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή και τις συνέπειές της, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν ριζικές μεταρρυθμίσεις, που καθυστερούν δεκαετίες, στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ελαφρύνουν τις πιέσεις στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και θα βελτιώσουν την ψυχολογία στην αγορά και το επενδυτικό κλίμα» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

 

Ειδικότερα, οι έξι βασικές ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

 

1. Θα υπάρξει διαχωρισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις

2. Η εφαρμογή τους θα είναι υποχρεωτική από τις τράπεζες

3. Θα προβλέπονται ειδικά κίνητρα για την κοινή ρύθμιση δανείων και χρεών

4. Αναφορικά με τις δόσεις των δανείων θα προβλέπεται πλαφόν που δεν θα ξεπερνά το 40% των κερδών της επιχείρησης

5. Στις περιπτώσεις μεγάλων εταιριών θα προωθείται η εύρεση μίας «χρυσής τομής»

6. Θα ενισχυθεί η προώθηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού