Οι φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Την ένταξη των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτώβρη, επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνηση αυτή, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε φάση ανταλλαγής στοιχείων με την τρόικα.

Οπως μετέδωσε το Mega, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η αποστολή στην τρόικα των φακέλων με τα στοιχεία αλλά και την αιτιολόγηση των προτάσεων τόσο για την παράταση με μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τα επόμενα δυο έτη όσο και για τις περισσότερες δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ταμεία, με επιδίωξη μέχρι και τις 100 δόσεις.

 

Παράλληλα, επιδιώκεται η ένταξη στον προϋπολογισμό της μερικής αποκατάστασης του μισθολογίου των ενστόλων αλλά και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση που ήδη έχει αποσταλεί ως φάκελος στους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Σε δεύτερη φάση, αναμένεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

 

Από την πλευρά της, η τρόικα πιέζει τόσο για το δημοσιονομικό κενό του 2015 που υπολογίζεται από αυτήν στα 2 δισ. ευρώ όσο και για το πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για το πρώτο, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης το φέρνουν κοντά στα 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το δεύτερο, αναζητείται αντίδοτο στην επιμονή της τρόικα για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση επιθυμεί την ολοκλήρωση του έργου των προαπαιτουμένων μέχρι το τέλος του έτους, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να επισημαίνει σε δηλώσεις του στο CNBC ότι μετά από αυτό η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει μόνη της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.