Οι Los Lambicos καθαρίζουν τη θεσσαλονίκη

Αποτελούν μία ομάδα 40άρηδων από τη Θεσσαλονίκη. Μορφωμένοι και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι. Πιστεύουν στην ιδέα του εθελοντισμού και δεν έχουν μείνει μόνο στη θεωρία.

 

Από τον Απρίλιο και κάθε εβδομάδα πηγαίνουν στη ανακαινισμένη νέα παραλία της πόλης (ένα πραγματικό στολίδι) και καθαρίζουν αφιλοκερδώς τα παγκάκια, τις εξέδρες και τα μνημεία από τα συνθήματα που γράφουν ανεγκέφαλοι, κυρίως νέοι. Έχουν ‘βαπτίσει’ την ομάδα τους Los Lambicos, θέλοντας να δώσουν με σαφήνεια το στίγμα τους αλλά και να αφήσουν μία νότα χιούμορ.

 

“Είμαστε όλοι μία παρέα που γνωριζόμασταν πριν από τους Los Lambicos”, εξηγεί το ενεργό μέλος της ομάδας, Σουζάνα Καϊλάρη, η οποία είναι οφθαλμίατρος. Την άνοιξη υπήρξε ένα συμβάν που προβλημάτισε την ομάδα: οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης είχαν γράψει με σπρέι συνθήματα πάνω στον τοίχο του Λευκού Πύργου. Το συγκεκριμένο περιστατικό “ώθησε” την παρέα των φίλων να αναλάβουν δράση. Ξεκίνησαν τον Απρίλιο καθαρίζοντας το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη νέα παραλία από διάφορα συνθήματα που είχαν γράψει πιτσιρικάδες με σπρέι. “Στη πρώτη δράση μας είχαμε συμπαραστάτη την αντιδημαρχία Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, στελέχη της οποίας μας έδειξαν πως αφαιρούμε συνθήματα με σπρέι. Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν δουλειά μας και κάποιος έπρεπε να μας δείξει”, πρόσθεσε η κ. Καϊλάρη. Λίγο αργότερα, ήρθαν τα “βαπτίσια”. “Το όνομα Los Lambicos ήταν απόφαση που πήραμε από κοινού. Μας φάνηκε ότι εμπεριείχε χιούμορ και έδειχνε ξεκάθαρα τον σκοπό της ομάδας”, τόνισε.

Από τον περασμένο Απρίλιο και κάθε απόγευμα Κυριακής ή Τετάρτης, οι Los Lambicos αρπάζουν κουβάδες, απορρυπαντικά και σφουγγάρια και “ξεχύνονται” στη νέα παραλία αναζητώντας βρωμιά για καθάρισμα. Η ομάδα έχει έναν βασικό πυρήνα δέκα ατόμων, αλλά πλέον όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν στις δράσεις, τις οποίες πληροφορούνται μέσω του προφίλ των Los Lambicos στο facebook.

Η ‘παλέτα’ των ανθρώπων που καθαρίζουν τη νέα παραλία είναι πολύ μεγάλη: φοιτητές, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί, άνεργοι. Όλοι είναι πρόθυμοι να καθαρίζουν την νέα παραλία και να την διατηρήσουν σε άψογη κατάσταση. Βέβαια, προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που βρωμίζουν με συνθήματα το “κόσμημα” της Θεσσαλονίκης. “Δεν σβήνουμε γκράφιτι ή οτιδήποτε που έχει καλλιτεχνική βάση. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει αν το γκράφιτι είναι γραμμένο σε κάποιο μνημείο. Δεν μπορείς να κάνεις γκράφιτι στον Λευκό Πύργο ή το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Συνήθως, σβήνουμε ακαταλαβίστικα σχήματα ή διάφορα συνθήματα από παγκάκια, εξέδρες και όπου αλλού τα γράφουν”, υπογράμμισε η κ. Καϊλάρη.

Η τελευταία δράση των Los Lambicos δεν αφορούσε τη νέα παραλία, αλλά το κτίριο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Πύργο και οι εκατοντάδες επισκέπτες του συμβόλου της Θεσσαλονίκης έβλεπαν το επιβλητικό κτίριο της ΕΜΣ γεμάτο με συνθήματα. “Το κόστος των απορρυπαντικών είναι ένα σεβαστό ποσό. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα είχαμε την συμπαράσταση της εταιρίας “Τσαντίλης” από τον… Βόλο, η οποία μας στέλνει ότι απορρυπαντικά χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το έργο μας”, είπε η κ. Καϊλάρη. Μετά τη δράση στην ΕΜΣ, οι Los Lambicos αναχώρησαν για διακοπές. Όμως, έδωσαν ραντεβού για μετά τον 15αύγουστο με πολύ όρεξη για καθάρισμα…