Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και περισσότεροι

Οι λαδέμπορες της Κατοχής αντικαταστάθηκαν από τα golden boys and girls του Μνημονίου, καθώς οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και…περισσότεροι την ώρα που η συντριπική πλειονότητα των Ελλήνων στενάζει φτωχοποιημένη, στερημένη και απογοητευμένη. 

 

Ανέκαθεν στην Ελλάδα το διαπιστώναμε αυτό. Ο πόνος του ενός είναι η χαρά του άλλου. Συνήθως, αυτό συνέβαινε σε περιόδους κρίσης, όχι μόνο στην Κατοχή, αλλά και σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, κατα τις οποίες οι πλούσιοι γενικά έβρισκαν τα μέσα να αβγατίζουν την περιουσία τους εκμεταλλευόμενοι δολίως καταστάσεις και συμμετείχαν στην φτωχοποίηση των συμπατριωτών τους. 

 

Η είδηση δεν έρχεται από κάποια αντιμνημονιακή οργάνωση ή κάποια αντικαπιταλιστική συλλογικότητα, αλλά από τον διεθνή οίκο επενδυτικών συμβουλών Wealth-X. 

 

Ο αριθμός των πολύ πλούσιων στην Ελλάδα αυξήθηκε στα 565 το 2014 από 505 την περασμένη χρονιά. 

 

Η συνολική περιουσία των 565 Ελλήνων κροίσων ανέρχεται στα $70 δισ., υψηλότερη κατά 16,7% σε σχέση με πέρυσι.

 

Τα συμπεράσματα της έκθεσης για την Ελλάδα αποδεικνύουν ότι ενόσω η κρίση συνεχίζεται, το σαθρό σύστημα εξασφάλισης των κεκτημένων της εγχώριας ελίτ ακόμη και πατώντας επί πτωμάτων λειτουργεί άψογα. Οσο η φτώχια εξαπλώνεται στη χώρα, τόσο τα κέρδη των λίγων πολλαπλασιάζονται. Η κατάσταση αυτή οδηγεί με απόλυτα μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική αναταραχή που ίσως λάβει ανέλεγκτες διαστάσεις μελλοντικά. 

 

Δύο… ΗΠΑ η περιουσία των πλουσίων

 

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, τo 2014 προστέθηκαν 12.040 άτομα στην λίστα με τους πολύ πλούσιους του πλανήτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο επίπεδο ρεκόρ των 211.275 ατόμων.

 

Η συνολική περιουσία των πολύ πλούσιων (ultra high net worth individuals) – όσων έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια καθαρή περιουσία – αυξήθηκε κατά 7% την φετινή χρονιά, στα 29,725 τρισ. δολαρία.

 

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, των ΗΠΑ.

 

Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να κυριαρχούν το παγκόσμιο τοπίο ως οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ πλούσιων ατόμων. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν 69.560 άτομα με περιουσία πάνω από $30 εκατ., αριθμός 6% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι.

 

Η έκθεση προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός των πολύ πλούσιων ατόμων θα φτάσει τους 250.000 τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ασία να είναι η περιοχή με την ταχύτερη ανάπτυξη στην «δημιουργία» κροίσων.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr