Οι τρελές αγελάδες επέστρεψαν..

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα από τις καναδικές Αρχές ότι εντοπίστηκε περιστατικό σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αγελάδα που βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα για την παραγωγή κρέατος, στην επαρχία της Αλμπέρτα.

 

Η νέα περίπτωση της «νόσου των τρελών αγελάδων» είναι η πρώτη που καταγράφεται στην χώρα από το 2011 και οι αρμόδιοι έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι κανένα μέρος του ζώου δεν πρόλαβε να μπει στις αλυσίδες τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπους ή άλλα ζώα. Ταυτόχρονα προσπαθούν να χαρτογραφήσουν πλήρως την πορεία του μέσα στο σύστημα παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να εντοπίσουν την εστία μόλυνσης.

Οι κυριότερες υποψίες στρέφονται στις ζωοτροφές που του δόθηκαν κατά το πρώτο έτος της ζωής του.

Το μοσχαρίσιο κρέας του Καναδά υπέστη τεράστιο πλήγμα ως προϊόν από τον εντοπισμό του πρώτου τέτοιου περιστατικού, το 2003.

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, μία προοδευτική νευρολογική ασθένεια που οδηγεί σε εκφυλισμό του εγκεφάλου, εκτιμάται ότι εξαπλώνεται όταν τα μικρά μοσχάρια τρέφονται με ζωοτροφές πρωτεΐνης που περιέχουν κομμάτια από τον εγκέφαλο και τις σπονδυλικές στήλες προηγούμενων σφάγιων (βοοειδών ή/και προβάτων) που ήταν φορείς.

Η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε επισήμως το 1987, αλλά χρειάστηκε να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα το 2007 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.