“Οι τζιχαντιστές η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή”

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος συνιστά τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την επόμενη δεκαετία, μακράν μπροστά από τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Gallup σε δείγμα 837 ενηλίκων στο διάστημα μεταξύ 8-11 Φεβρουαρίου.

 

Το 84% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ και η “διεθνής τρομοκρατία” συνιστούν τις κυριότερες απειλές για τις ΗΠΑ. “Οι Αμερικανοί ανησυχούν πραγματικά για τους ακραίους ισλαμιστές και την τρομοκρατία, μετά τις αχαρακτήριστες τρομοκρατικές ενέργειες τον φετινό χειμώνα”, ανέφερε το ινστιτούτο, παραπέμποντας κυρίως στους αποκεφαλισμούς Αμερικανών ομήρων.

 

Αντιθέτως, η κρίση στην Ουκρανία δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί “την θεωρούν απειλή περισσότερο για την Ευρώπη παρά για τις ΗΠΑ”. Παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ όσον αφορά την παράδοση “αμυντικών” όπλων στο Κίεβο, “η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας” δεν ανησυχεί παρά μόνο το 44% των ερωτηθέντων που την θεωρούν “κρίσιμη απειλή” για την ασφάλειά τους. Το 45% παραδέχτηκε ότι είναι μεν “σοβαρή απειλή, αλλά όχι κρίσιμη”. Πάνω από τους μισούς (54%) διαφωνούν με την αποστολή όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις ενώ το 40% συμφωνεί.

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, μετά τους τζιχαντιστές, είναι το Ιράν και το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του. Σχεδόν οκτώ στους δέκα (ποσοστό 77%) πιστεύουν ότι τα πυρηνικά του Ιράν αποτελούν μια “κρίσιμη απειλή” για τη χώρα τους, παρά τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.

 

Σε μικρότερο βαθμό (64%) οι Αμερικανοί φοβούνται επίσης τη “στρατιωτική ισχύ” της Βόρειας Κορέας, χώρας που διαθέτει πυρηνικά και απειλεί συχνά τις ΗΠΑ.

 

Τέλος, το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η “κινεζική οικονομιή ισχύς” συνιστά μια “κρίσιμη απειλή” για τη χώρα τους.