Οικολογία – Πράσινη Λύση: Η καινοτομία στην θεωρία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι καινούργιες έννοιες, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, γίνονται ελκυστικές. Και μια από αυτές με μεγάλη πέραση στις μέρες μας είναι η λέξη «καινοτομία». Την πιπιλίζουν κάθε είδους μάνατζερ, αξιωματούχοι και πολιτικοί, θέλοντας να προτείνουν εύκολες λύσεις στα αναπτυξιακά αδιέξοδα του σήμερα.
Η πραγματικότητα είναι όμως πολύ διαφορετική.  Με τον όρο καινοτομία εννοείται μια νέα και πρωτοποριακή ιδέα ή προσέγγιση για την υλοποίηση κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας, συνοδευόμενα απαραίτητα από πρωτοπόρα διαδικασία υλοποίησής της.
Η καινοτομία προϋποθέτει οργανωμένη έρευνα και τεχνολογία, εξοπλισμό, πολύ καλή θεωρητική γνώση του αντικειμένου, ευνοϊκό νομικό και γραφειοκρατικό περιβάλλον, χρηματοδότηση, συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα, ανεκτικότητα, αποδοχή του διαφορετικού, φαντασία και προσήλωση στη θετική δράση. Και υπό τις σημερινές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, όλες οι καινοτομικές εφαρμογές πρέπει οπωσδήποτε να αποτελούν τμήμα της πράσινης κυκλικής οικονομίας για να έχουν ένα θετικό πρόσημο τόσο για την κοινωνία όσο για τον πλανήτη.  
Πόσα από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να υποστηρίξει άραγε η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειάς μας;  Αναρωτιέται κανείς αν έχει ακούσει καν η σημερινή Διοίκηση τι σημαίνει «κυκλική οικονομία».  Θα ήταν ποτέ δυνατόν με τη σημερινή προσέγγιση της η Περιφέρειά να υποστηρίξει αποτελεσματικά και με ουσιαστική επιτυχία προγράμματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Η προώθηση της καινοτομίας στην οικονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί απαύγασμα μιας πολύ διαφορετικής διοικητικής προσέγγισης από αυτήν που προβάλλουν σήμερα οι συντηρητικές και υποτιθέμενες «αναπτυξιακές» δυνάμεις του τόπου.  Περιλαμβάνει στοιχεία που λείπουν παντελώς από την σκέψη και τις προθέσεις αυτών των δυνάμεων που θέλουν να συνεχίσουν να μας διοικούν με μεγαλόστομες και άνευ πραγματικής ουσίας διακηρύξεις. Οι πολίτες της Περιφέρειας, μακριά από πυροτεχνήματα και απαστράπτουσες κορώνες, θα επιλέξουν την Οικολογία – Πράσινη Λύση, ώστε η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει ουσιαστικό πόλο τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.