Ολάντ: Επόμενο βήμα η συζήτηση για το χρέος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς τόνισε ότι με την επιμονή του και το κουράγιο του υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ολάντ έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του την επομένη του δημοψηφίσματος όταν ένωσε «τις πολιτικές οικογένεις της χώρας» και τους τόνισε τον σύνδεσμό τους με την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό σχολίασε ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

Για το χρέος είπε ότι «πρέπει να γίνει πρόοδος. Ξέρουμε το βάρος των θυσιών και των προσπαθειών, ξέρω το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στο κράτος, τη φορολογία, την παιδεία, την υγεία. Θα πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

«Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, να προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία» τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Γαλλία «θα είναι στο πλευρό σας να σας προσφέρει τεχνογνωσία σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση. Πάντα υπήρξε στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία».

Υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα, γαλλικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 12.000 Έλληνες και θα ήθελα να πολλαπλασιαστούν αυτές οι επιχειρήσεις».

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα γι αυτό κάναμε αυτές τις επιλογές» σημείωσε ο κ. Ολάντ.

Σχετικά με το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας. Προστατεύετε τα σύνορά μας. Πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να λειτουργούν με αξιοπρέπεια».

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη». Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ’ αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κατευθείαν απο το αεροδρόμιο συνοδευόμενος απο τον πρωθυπουργό.

Στο μνημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους απο άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνη και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έθιξε το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους αλλά και της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

«Πριν απ’ όλα θέλω να επισημάνω ότι θα εργαστούμε με όλους τους εταίρους της Ε.Ε. για να μπορέσουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης ώστε να στραφεί στον άνθρωπο. Να εργαστούμε όλοι ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες της που δεν είναι η οικονομία αλλά ο άνθρωπος. πάνω στο κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπογράμμισε δε ότι στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους. «Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους της Γαλλίας. Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Ολάντ «για ό, τι έχει πράξει υπέρ της Ελλάδας» και διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές, αλλά «δεν θέλουμε να κρύψουμε την ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία».

Θεωρήσαμε και θεωρούμε τη Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να αλλάξουν οι πολιτικές της Ε.Ε., προκειμένου να είναι με επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά στο εγγύτερο μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με σεβασμό πάντα στις διατάξεις του ESM» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε αφορούσε την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν για την προσφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μπορούν να έχουν αιτιάσεις» εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος και στάθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Όπως τόνισε, βασικό είναι να διαφυλαχθούν τα σύνορα της Ε.Ε., αλλά και να διαφυλαχθεί ο άνθρωπος, γιατί οι πρόσφυγες είναι κυρίως άνθρωποι, ενώ υπογράμμισε ότι αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί. «Η Γαλλία με το κύρος της μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που είναι πηγή της ανθρωπιστικής κρίσης», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι όλοι οι εταίροι δεν πρέπει να ανεχθούν άλλη παράταση αυτής της εκκρεμότητας και ζήτησε να υπάρξει μία λύση που βοηθά την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα:

Υπουργοί:

  • ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός οικονομικών,
  • η Ναζάτ Βαλό- Μπελκασέμ υπουργός παιδείας,
  • η Φλέρ Πελερέν υπουργός πολιτισμού και
  • ο γγ αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ.

Kοινοβουλευτικοί:

  • η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.
  • η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.
  • ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού ( εκτός Μητροπόλεως).
  • ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.
  • ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.
  • ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
  • η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων:

  • Πιέρ Κοπέ (Coppey) Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κλπ).
  • Φιλίπ Ντελέρ (Delleur) πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
  • Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali) Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.
  • Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).
  • Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες:

  • Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.
  • Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβυς στην Ελλάδα
  • Λουϊ Σβέιτζερ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων
  • Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).