Ολάντ: Πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τις επιλογές της εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης που την κράτησε εντός της Ευρωζώνης.

«Έναντι διχαστικών δυνάμεων που οδηγούσαν σε διάσπαση, εσείς πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέα. Δεν ακούσατε τις συμβούλες όσων σας έλεγαν να βγείτε από την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Ολάντ.
Είπε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός πήρε τον λόγο τρεις φορές τους τελευταίους μήνες και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να ανακάμψει, μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ απαιτητικές αλλά και απαραίτηττες.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα. Δεν σας εκφράζω συμπόνοια. Εκφράζω στήριξη για μια συνεργασία ισχυρή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Ολάντα είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει σεβαστή η συμφωνία, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να μην αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των οικογενειών της Ελλάδας.

 

Το μήνυμα ότι η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα ξεκινήσει εφόσον η Ελλάδα τηρήσει της δεσμεύσεις της έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αυτό δεν το αμφισβητεί η Ελλάδα. Αυτό που ζητάει είναι να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και ευελιξία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας ότι στη συμφωνία με τους εταίρους υπάρχει η δέσμευση για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. «Οι δεσμεύσεις ισχύουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» το οποίο και χαρακτήρισε απειλή για τις ελληνικές οικογένειες, επισημαίνοντας την ανάγκη «να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός». Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup και σε επίπεδο ηγετών αν χρειαστεί.

Yπενθύμισε στη συνέχεια ότι η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας την περίοδο των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι υπέστη ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της κρίσης. Γι’ αυτό, σημείωσε, η Γαλλία θέλησε να συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσης.

Χαιρέτισε παράλληλα τις «ασταμάτητες προσπάθειες» που κατέβαλε ο Αλ. Τσίπρας αλλά και την υπεύθυνη στάση που τήρησε η χώρα μας, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα για να έρθουν επενδύσεις. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να στηριξει από κοινού την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό βάρος και ότι οι Έλληνες διαχειρίζονται με αξιοπρέπεια το πρόβλημα. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα μας, αλλά και να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να δράσουμε», συνέχισε ο κ. Ολάντ, σημειώντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά η Ελλάδα, να λειτουργήσουν τα hot spot, να υπάρξει μία ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά και να υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες εκτός Ε..Ε που υποδέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία. «Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ελέγχει τα σύνορα της», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση, ενώ τόνισε πως θα πρέπει το καθεστώς του Άσαντ να σταματήσει να πλήττει τον πληθυσμό, αλλά και να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό είπε ότι στηρίζει τον διάλογο και όλες τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης. Χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις προτάσεις του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμβάλουν ώστε το θέμα να υπάρξει λύση.

Για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στο πολύνεκρο τροχαίο στη Γαλλία, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύθηκε για τη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος.

Αλ. Τσίπρας: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, απαιτούμε το ίδιο και από την Ευρώπη

Η ελληνική κοινωνία δεν θα μετατραπεί σε αρένα κατασχέσων πρώτης κατοικίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση και από κανέναν που ασπάζεται τις αρχές της αλληλεγγύης στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως είναι  «άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και άλλο να θεωρούν κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της, αλλά όπως είπε, απαιτεί τον ίδιο σεβασμό και από την άλλη πλευρά.

«Από την 12η Ιουλίου και μετά η Ελλάδα προχωρά με πολύ γοργά βήματα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε όσα συμφωνήσαμε στο ακέραιο, όμως ταυτόχρονα απαιτούμε και όλα όσα έρχονται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν στο ακέραιο», σημείωσε.

Ποιες επενδύσεις στην Ελλάδα ενδιαφέρουν γαλλικά κεφάλαια

Συγκεκριμένη μορφή αναμένεται να λάβει το ενδιαφέρον της Γαλλίας για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας με την επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε μια περίοδο που φημολογείται η ενίσχυση της παρουσίας των γαλλικών ομίλων στην Ελλάδα, έπειτα από αρκετά χρόνια τα οποία σημαδεύτηκαν από αποχωρήσεις.

Η γαλλική αποστολή που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα τονίζει πως η ενίσχυση της παρουσίας της ή ακόμα και της παραμονής της σε ορισμένους κλάδους όπως η ενέργεια και οι κατασκευές θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει τους αμέσως επόμενους μήνες η κυβέρνηση. Στην ενέργεια απαιτείται ξεκαθάρισμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, ενώ στις κατασκευές η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση οδηγεί σε συνεχείς αναβολές κρίσιμα έργα που ενδιαφέρουν τους Γάλλους, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Η παρουσία 120 γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα και η συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν έμπρακτα δείγματα του γαλλικού ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, αναφέρει στέλεχος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο κλείνει φέτος 130 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τομείς όπου η Γαλλία είναι ισχυρή, όπως οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των δημόσιων μετακινήσεων, και τα δημόσια έργα, καθώς επίσης και η βιομηχανία τροφίμων, ενώ σημαντική είναι η γαλλική παρουσία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, τον τουρισμό, την ενέργεια, τα καταναλωτικά αγαθά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις τράπεζες – μέχρι την κρίση.

Πηγή: Ναυτεμπορική