Ολάντ: «Προτιμώ να κριθώ από τα αποτελέσματα»

Δύο χρόνια ακριβώς μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας και αντιμέτωπος με χαμηλή δημοτικότητα ρεκόρ, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC ότι επιθυμεί να κριθεί στο τέλος της θητείας του «με βάση τα αποτελέσματα».

 

«Ο,τι έκανα εδώ και δύο χρόνια, είναι για τη Γαλλία», είπε υπερασπίζοντας το έργο του τόσο στον τομέα της οικονομίας, όσο και της διεθνούς πολιτικής.

 

Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι βρίσκεται «στο ύψος των περιστάσεων», απάντησε «ναι», ενώ απορρίπτοντας τις κατηγορίες για «ερασιτεχνισμό» είπε: «Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για έξοδο από τη κρίση της ευρωζώνης; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στο Μάλι, όταν κανείς δεν το έκανε και η τρομοκρατία κέρδιζε έδαφος; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να αποφευχθεί μία γενοκτονία; Ερασιτεχνισμός σχετικά με την κρίση στη Συρία, όταν ήμουν ο μόνος δυτικός αρχηγός κράτους που έλεγε: “Προσοχή, αυτό που αφήνουμε να γίνεται είναι σφαγή;”. Προτιμώ να αναλάβω τις ευθύνες μου και να κριθώ από τα αποτελέσματα».

 

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το 2012 εξελέγη όχι επειδή είχε ένα «εξαιρετικό πρόγραμμα», αλλά αναμφίβολα διότι ο προκάτοχός του, ο Νικολά Σαρκοζί «είχε αποτύχει».

Σε ερώτηση σχετικά με την αποτυχία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για «τιμωρία». «Ακούω την οργή, δεν είμαι κουφός, βλέπω τη δυσαρέσκεια», είπε υποσχόμενος την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

 

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι, εάν δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος, με ορατό τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου.

 

«Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να ασκηθεί από ολόκληρη την Ευρώπη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των κυρώσεων. Και (η διεξαγωγή των εκλογών) είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας διότι δεν πρέπει να εμφανισθεί ως η χώρα που θέλει να εμποδίσει μία άλλη χώρα, στην περίπτωση αυτή την Ουκρανία, να ψηφίσει».

 

«Αλλωστε είχα με έμμεσους τρόπους επαφή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να του πω πόσο αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για τη Γαλλία. Προς το παρόν πιστεύω ότι βρίσκεται υπό πίεση», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσωπική του ζωή είπε: «η ιδιωτική ζωή είναι ιδιωτική», ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν η συμπεριφορά του υπήρξε αξιοπρεπής απάντησε «ναι».

 

 

 

Πηγή: Καθημερινή