Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να ψηφιστεί εκτός απροόπτου το νέο ασφαλιστικό, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε σχεδόν όλα όσα ισχύουν, ενώ «χτίζεται» από την αρχή με την προοπτική βιωσιμότητας για μία 50ετία.

Tα μέτρα δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς αυτό θα έχει ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα και χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το πρώτο ισχυρό σοκ έρχεται μέσα από 10 μέτρα τα οποία θα ισχύσουν ήδη μέσα στο 2016 και σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο αυτά είναι:

 1. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
 2. Κατάργηση όλων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Μπορεί να μοιάζει ακραίο αλλά τα νέα ποσά για τις κατώτατες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
 3. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.
 4. Περικοπές ως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου.
 5. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
 6. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
 7. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
 8. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.
 9. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο (εξετάζεται εξαίρεση για μάχιμους των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας) λόγω της εξομοίωσης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου με του ΙΚΑ.
 10. Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, τα επιδόματα συζύγου θα είναι ενιαία για όλους, ενώ τα 220 ευρώ που καταβάλλει το ΤΕΒΕ στους συνταξιούχους του χωρίς εισφορές, θα καταργηθούν.
  Πώς θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις
  Με βάση το νέο ασφαλιστικό, στις κύριες συντάξεις θα ισχύσουν μειώσεις για αυτούς που βγαίνουν τώρα στην σύνταξη, ενώ οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα επαναυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη έχουν ψηφιστεί από τον Ιούλιο του 2015 πέντε νέες περικοπές για όσους υποβάλλουν αίτηση από 1/7/2015 και μετά οι οποίες σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο είναι: