Όλη η Ε.Ε. τρέχει για τη «λίστα Λαγκάρντ» εκτόs του Μαξίμου

Όλη η Ε.Ε. τρέχει για τη «λίστα Λαγκάρντ» εκτός του επίσημου ελληνικού κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι είναι η μόνη στην ΕΕ που δεν κάνει τίποτα.

 

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ίδια η βρετανική τράπεζα HSBC επιβεβαίωσε, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ότι η γαλλική Δικαιοσύνη άρχισε επίσημη έρευνα για τη θυγατρική της στην Ελβετία, την HSBC Private Bank Suisse, όπου υπήρχαν οι λογαριασμοί της «λίστας Λαγκάρντ» (ή «λίστας Φαλτσιανί», όπως είναι γνωστή στην Ευρώπη).
Ομως, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες για τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος πάνω από 2.000 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού. 

 

Η HSBC βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των ερευνητών στο εξωτερικό και κατηγορείται ότι όχι μόνο «φιλοξενούσε» τους επίμαχους λογαριασμούς, αλλά και διευκόλυνε Γάλλους πελάτες της να αποφύγουν τη φορολόγηση. Για τον λόγο αυτόν, η HSBC κατέθεσε ήδη εγγύηση (!) 50.000.000 ευρώ και συνεργάζεται με τη γαλλική Δικαιοσύνη, όπως επίσης επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.
Μόλις την περασμένη Τρίτη και οι Αρχές του Βελγίου είχαν προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση, απαγγέλλοντας κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα στην HSBC Private Bank Suisse.
Οι βελγικές Αρχές την κατηγορούν ότι ενθάρρυνε περισσότερους από 1.000 πελάτες της να δημιουργήσουν offshore εταιρίες σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί την περιουσία τους, αποφεύγοντας τη φορολόγηση.

 

Οι Ελληνες των offshore

 

«Ολως συμπτωματικώς», παρόμοιες εταιρίες στους συγκεκριμένους και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους έχουν και πολλοί από τους αναφερόμενους στο ελληνικό τμήμα της «λίστας Λαγκάρντ».
Σημειώνεται ότι, πριν από τις εντυπωσιακές πρωτοβουλίες της Γαλλίας και του Βελγίου κατά της τράπεζας, είχαν υπάρξει ενέργειες εναντίον των ίδιων των ύποπτων φορολογουμένων, όπως άλλωστε συνέβη και στη Γερμανία και την Ισπανία για τις αντίστοιχες λίστες. Οχι, όμως, στην Ελλάδα και στο Μαξίμου!

 

Αλλωστε, ο εισαγγελικός λειτουργός Σπύρος Μουζακίτης, που με τον συνάδελφό του Γρηγόρη Πεπόνη ανέλαβαν τον Μάιο του 2011 να πατάξουν το οικονομικό έγκλημα στη χώρα μας, 15 μήνες μετά την παραίτησή του από τη θέση αυτή αποκάλυψε ότι στο στάδιο της έρευνάς τους για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ οι δύο δικαστικοί, έχοντας προηγουμένως δεχτεί ασφυκτική πίεση, οδηγήθηκαν ουσιαστικά σε παραίτηση αφού με νομοθετική ρύθμιση-μήνυμα («κύριοι, κάτω τα μολύβια, είστε αναρμόδιοι, δεν μπορείτε να συνεχίσετε») τους αφαιρέθηκαν όλες οι σοβαρές υποθέσεις.

 

Ο επίτιμος αντεισαγγελέας Εφετών κατήγγειλε ακόμη ότι με το «άνοιγμα» της υπόθεσης των δα­νείων των κομμάτων επιχειρήθηκε η κατάργηση του ίδιου και του κ. Πεπόνη με νομοθετική ρύθμιση, η θέση τους σε πολύμηνη πειθαρχική ομηρία και ουσιαστικά η υπηρεσιακή απαξίωσή τους, ενώ μιλά και για τα καθημερινά εμπόδια που έβαζαν κάποιοι στο έργο τους αρνούμενοι να τους εφοδιάσουν ακόμα και με στυλό και χαρτί, λόγω της εισαγγελικής δράσης τους. Ο κ. Μουζακίτης αποχώρησε από το δικαστικό σώμα για να ασχοληθεί με τη μάχιμη δικηγορία. ​

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr