Ολλανδία: Συγκίνηση στην τελετή για τα θύματα της πτήσης ΜΗ17

Η Ολλανδία τίμησε σήμερα, σε μια συγκινητική εθνική τελετή, τα 298 θύματα της πτήσης ΜΗ17 που κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο πάνω από την ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιουλίου.

 

Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε ολόκληρη τη χώρα, την ίδια ώρα που περίπου 1.600 συγγενείς και φίλοι των θυμάτων συγκεντρώθηκαν στο Άμστερνταμ για την τελετή, παρουσία του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας.

 

“Κι αν είχαν ξεκινήσει τις διακοπές τους μια μέρα αργότερα; Κι αν το αεροσκάφος είχε καθυστέρηση; Κι αν ξυπνούσα και καταλάβαινα ότι όλα αυτά δεν ήταν παρά μόνο ένας εφιάλτης;” είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

 

Συγγενείς των θυμάτων, υπουργοί και εκπρόσωποι των άλλων χωρών που έχασαν πολίτες τους στη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines είχαν πάρει θέση στις κερκίδες, σχηματίζοντας έναν κύκλο γύρω από τα 298 αναμμένα κεριά, ένα για κάθε θύμα. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

 

“Όμως, δεν υπάρχουν ‘κι αν’. Δεν υπάρχει παρά μόνο η σκληρή αλήθεια των 298 νεκρών. Δεν θα τους ξεχάσουμε, οι ωραίες και θερμές αναμνήσεις που είχαμε από αυτούς θα ζήσουν για πάντα”, πρόσθεσε ο Ρούτε.

 

Ο Άντον Κότε, που έχασε τρεις συγγενείς του στο δυστύχημα, συνέκρινε τον χρόνο που έχει κυλήσει από τις 17 Ιουλίου μέχρι σήμερα με ένα τρένο στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος μαζί με τους άλλους οικείους των θυμάτων. “Δεν γνωριζόμασταν, όμως είμαστε σύντροφοι στη συμφορά μας και παρακολουθούμε από τα παράθυρα. Σήμερα, το τρένο σταμάτησε στο Άμστερνταμ κι έχουμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να τα αναλογιστούμε όλα αυτά”, είπε.

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αναγνώστηκαν τα ονόματα των 298 θυμάτων.

 

Η Γκίτα Βίγκελ, 13 ετών, αναφέρθηκε στη μητέρα της, την Πρισίλα, που σκοτώθηκε στο δυστύχημα. “Η μαμά μου ήθελε το καλύτερο για μένα και για αυτό συνεχίζω τη ζωή του. Θέλω να με βλέπει από εκεί που είναι και να αισθάνεται υπερήφανη” είπε.

 

Οι συμμετέχοντες στην τελετή τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων ενώ πολλοί Ολλανδοί καλλιτέχνες ερμήνευσαν τραγούδια.

 

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι κατέρριψαν το Μπόινγκ 777 με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που τους προμήθευσε η Ρωσία. Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό και αντιθέτως επιρρίπτει την ευθύνη στις ουκρανικές δυνάμεις.

 

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί 289 από τα θύματα, λείψανα των οποίων βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής.