ΟΛΘ: Επενδύσεις 315 εκατ. ευρώ στο λιμάνι

Επενδύσεις ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπει το business plan που εκπόνησε η ΟΛΘ Α.Ε.

 

Το επιχειρησιακό πλάνο δίνει έμφαση στο κρίσιμο έργο της επέκτασης και εκβάθυνσης του έκτου προβλήτα του λιμανιού από τα 12 στα 16 μέτρα, προκειμένου να μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία πάνω από 60 – 70 χιλιάδων τόνων. Επίσης, προβλέπει επενδύσεις που αφορούν σε αγορά αναγκαίου εξοπλισμού και στη διαμόρφωση αποθήκης.

Το πλάνο των όποιων επενδύσεων, πάντως, θα κληθεί να διαχειριστεί ο επενδυτής που θα προκύψει από τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ Α.Ε. ο οποίος έχει εισέλθει στη Β φάση με τη συμμετοχή οκτώ επενδυτικών σχημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Στ.Αγγελούδη, το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο που προτείνει η εταιρεία είναι απολύτως υλοποιήσιμο, με δεδομένα τα οικονομικά της ΟΛΘ Α.Ε. (80 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα στο ταμείο, υψηλή κερδοφορία, μηδενικός δανεισμός).

Σύμφωνα με τα στοιχεία εννιαμήνου που παρουσιάστηκαν, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έχει αυξηθεί κατά 11,8% και συμβατικού φορτίου κατά 8,9%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η χρονιά θα κλείσει με αύξηση 8% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και 9,3% στη διακίνηση συμβατικού φορτίου (8,8% στο χύδην και 11,3% στο γενικό).

Η τρέχουσα χρονιά είναι η καλύτερη και στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς περιελάμβανε 30 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με περίπου 20.000 επιβάτες, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για το 2015.