Ομιλία της Κ. Νοτοπούλου στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Αφού ευχηθώ καλή δύναμη σε όλες και όλους,

Επιτρέψτε μου να αρχίσω με την ακόλουθη παρατήρηση.

Ο προγραμματικός σας λόγος  όπως εκφράστηκε χθες από τον πρωθυπουργό βρίθει από αντιφάσεις και αντιθέσεις.

Διότι μολονότι διατείνεστε ότι είστε εδώ για να ενώσετε, ετοιμάζεστε να καταργήσετε την απλή αναλογική κατά προτεραιότητα.

Η εμμονή  σε ένα συγκεντρωτικό εκλογικό σύστημα, χωρίς καν να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην πράξη,  υποκρύπτει φόβο απέναντι στη δημοκρατία , τη συνεργασία και τις συναινέσεις που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Όλοι αναφερθήκατε στην Νεολαία και ταυτόχρονα κλείνετε την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Παρακολουθήσαμε την με ειλικρινή αγωνία την ομιλία του πρωθυπουργού περιμένοντας με αγωνία το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησής σας για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα. Συνειδητοποιήσαμε πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τοποθετηθούμε κριτικά!

Η μοναδική αναφορά του πρωθυπουργού αφορούσε την ανάπλαση της ΔΕΘ, ενός πολύ σημαντικού  έργου που όμως  έχει ήδη δρομολογηθεί.

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την προέγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου για να γίνει αυτή η ανάπλαση, που θα αναζωογονήσει το κέντρο της πόλης και τον σημαντικότερο θεσμό της τη Διεθνή Έκθεση, ενώνοντας πραγματικά την κοινωνία, με μια εξαντλητική διαβούλευση.

**Χαίρομαι –

Λυπάμαι **που ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΔΕΘ αποτελεί μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,την οποία υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση και την κάνει σημαία του προγραμματικού του λόγου ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα λυπάμαι αναλογιζόμενη ότι η ατζέντα του πρωθυπουργού και η ενημέρωση του για την Θεσσαλονίκη είναι περιορισμένη και προτείνω να ξανασκεφτείτε τη διατήρηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη! Εκτός πια κι αν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να τιμωρήσει τη Θεσσαλονίκη, επειδή του έδωσε στις εκλογές χαμηλότερα ποσοστά από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ας θυμίσω λοιπόν, τι σημαίνουν εμβληματικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη:

·         Στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα

·         Μουσείο Ολοκαυτώματος

·         Μετρό

·         Α προβλήτα

·         ΑΖΚ

·         Τεχνολογικό Πάρκο και το ΜΕΤΡΟ

Επιτέλους η Θεσσαλονίκη, που εσείς για δεκαετίες την είχατε καταδικάσει στην παρακμή, χάρις στο ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα και τη σκληρή δουλειά αποκτά πλέον χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκής Μητρόπολης,

έγινε κόμβος διαμετακομιστικός, μεταφορικός, εμπορικός, διπλωματικός και ενεργειακός.
Η Μακεδονία και η Θράκη απέκτησαν επιτέλους κοινωνικές δομές και υποδομές- γι αυτό μην προσπαθήσετε να τους ξεγελάσετε με ομιλίες χωρις συγκεκριμένα έργα, πλέον έχουν ζήσει έργα που ολοκληρώνονται, και κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.
Παραδώσαμε ένα αναβαθμισμένο ΥΜΑΘ που ηγείται της προσπάθειας για τη Διαβαλκανική Συνανάπτυξη.

Οικοδομήσαμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική μας χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα οφέλη της, τα βλέπουν όλοι αλλά τα κρύβουν.

Σήμερα όμως, την στιγμή που οι γείτονές μας κατεβάζουν τον Ήλιο της Βεργίνας από τους δημόσιους χώρους και τα μνημεία τους- και αυτό το κερδίσαμε στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κύριος Καράογλου επιδίδεται σε ένα λόγο  που βρίθει δήθεν μακεδονομαχισμού και πατριδοκαπηλίας αλλά στερείται παντελώς αναπτυξιακού οράματος .

·         Κλείνοντας θα αναφερθώ ακροθιγώς στις προγραμματικές σας θέσεις για τον Τουρισμό.

Ακούσαμε γλαφυρές καλοκαιρινές περιγραφές από τον αρμόδιο Υπουργό, που θα ταίριαζαν σε τουριστικό  περιοδικό – σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί χάραξη στρατηγικής για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Και σας εφιστώ την προσοχή!

Γιατί ο τουρισμός είναι η δύναμη της εθνικής μας οικονομίας.

Σας παραδώσαμε έναν κλάδο στο peak του.

Από 24 εκατομμύρια αφίξεις σε 4 χρόνια φτάσαμε στα 33 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως μιλάμε για συνεισφορά τουρισμού 20%  στο ΑΕΠ.

18,5 δισεκατομμύρια εισπράξεις και 37,5 δισεκατομμύρια ετήσια έσοδα.

Στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ψυχή του ελληνικού τουρισμού

·         και εκπονείται το ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό.

·         Βασικό μας μέλημα ήταν οι ποιοτικές υπηρεσίες.

·         Οι επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση πάνω

από κάθε άλλο κλάδο με συνεπακόλουθη αύξηση θέσεων εργασίας με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέχρι εχθές.

Αναφέρατε δηλαδή ως εξαγγελίες σας και πάλι όσα ήδη κάναμε.

Αναφερθήκατε στην τουριστική εκπαίδευση. Η οποία έχει αναβαθμιστεί. Να θυμίσω ότι παραλάβαμε μια σταματημένη τουριστική εκπαίδευση. Ήταν κλειστή η σχολή ξεναγών.

Ανοίξαμε ξανά τη σχολή ξεναγών Αθήνας και δρομολογήσαμε το άνοιγμα της σχολής ξεναγών της Θεσσαλονίκης.

Ενώ Καταφέραμε :

1.         Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
2. Την προώθηση νέων προορισμών στην Ελλάδα.
3. έχουμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για οργανωμένο θεματικό τουρισμό.
4. Το άνοιγμα νέων ξένων αγορών
5. Την προσέλκυση επενδύσεων.
Στόχοι που τέθηκαν και επιτεύχθηκαν και δεν είχε πετύχει καμία κυβέρνηση. Αναγνώριση αποτελεί και η εκλογή μας ως μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού.

 
Σας δίνουμε και την προεδρία, οφείλετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις, ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. 
Σχετικά με τις μαρίνες ξεμπλοκάραμε έργα σημαντικά έργα που οφείλονταν σε παθογένειες του παρελθόντος, και υπήρξαν εξελίξεις και εγκρίσεις που αφορούν στις Μαρίνες Μεσολογγίου, Μαλίων, Αλίμου, Μυτιλήνης, Χίου, Καλλιθέας, Πύλου, Βουλιαγμένης Σαντορίνης, Ελούντας.

Τον πήχη αυτόν θα τον κρατάμε ψηλά και διαρκώς θα συγκρίνουμε το παραγόμενο έργο της κυβέρνησης με τους στόχους που επιτεύχθηκαν το 2018.


Τώρα, όταν μιλάτε για κολλημένες επενδύσεις αν αναφέρεστε στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική που θα καταστρέψει έναν μοναδικό προορισμό, τότε βρίσκεστε ήδη σε λάθος κατεύθυνση.
Ένα λάθος που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί..
Πριν τη λήξη της θητείας μας υπογράψαμε χωροταξικό σχέδιο που προβλέπει ισορροπία μεταξύ τουριστικού προϊόντος και μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Πιστεύω εύχομαι και ελπίζω να μην το ανατρέψετε αυτό σε βάρος του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Ελληνικού λαού, το παρόν και το μέλλον του.