Όπερα και ψυχανάλυση από το εργαστήριο σύγχρονης μουσικής του ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Α.Π.Θ. διοργανώνει Συναυλία Σύγχρονης Μουσικής, με τίτλο: «’Όπερα και Ψυχανάλυση», το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 21.00, στην Αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Θ., «Σόλων Μιχαηλίδης» (πρώην Παλλάς).

 

Η φροϋδική θεωρία για τη διχοτόμηση της ψυχής, τις ψυχικές παθογένειες όπως η παράνοια και η υστερία, τα μυθικά σύμβολα και αρχέτυπα άσκησαν καταλυτική επιρροή στη σύγχρονη μουσική μυθοπλασία. Η δραματοποίηση του Ασυνείδητου στις όπερες που βασίστηκαν σε ψυχαναλυτικά κείμενα αναδεικνύει την παθογένεια του χαρακτήρα ως το επίκεντρο της δράσης. Η ίδια η μουσική γίνεται μια ψυχοτρόπος δύναμη.

 

Σε μια συναυλία που δοκιμάζει με ακραίο τρόπο τα όρια της ανθρώπινης φωνής, η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και ο συνθέτης Ιωσήφ Βαλέτ στο πιάνο, παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με σκηνές και άριες από το “Κάστρο του Κυανοπώγωνα” του Μπάρτοκ, τους “Πόθους του Εγώ” του Βαλέτ, τις όπερες “Ο Νίξον στην Κίνα” του Άνταμς και “Τα Μυστήρια του Μακάβριου” του Λίγκετι. Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος η “Σεκουέντσα ΙΙΙ” για σόλο φωνή του Μπέριο.

 

Συμμετέχει ο βαρύτονος Λευτέρης Χασανίδης.

Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον Καθηγητή Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Μιχάλη Λαπιδάκη. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι, όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό του καταστατικό, η εξυπηρέτηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών αναγκών του Τμήματος και ιδίως της Κατεύθυνσης Σύνθεσης σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο.Παράλληλα, όμως στόχος του Ε.Σ.Μ. είναι να υπερβεί τα ακαδημαϊκά όρια της αποστολής του και να φέρει τη σύγχρονη μουσική, δηλαδή, τη μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα, στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr