Οργή για την αγχόνη που στήνεται για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους


Δυναμιτίζει το κλίμα στην Αίγυπτο η ομαδική καταδίκη σε θάνατο του αρχηγού των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε και 682 υποστηρικτών του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο της στρατιωτικής ηγεσίας μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λονδίνο η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτηρίζει «ανατριχιαστική» την ετυμηγορία για τον Μοχάμεντ Μπαντίε και εκατοντάδες υποστηρικτές του κινήματος, λέγοντας ότι ότι «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα ειρηνικά μέσα για τον τερματισμό της εξουσίας του στρατού».

Την ίδια στιγμή, σε μία διαφορετική υπόθεση που εντάσσεται όμως εξίσου στη γραμμή πλήρους καταστολής κάθε φωνής αμφισβήτησης, δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το Κίνημα της 6ης Μαΐου, οργάνωση που συνέβαλε στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011. Ο ηγέτης του κινήματος είχε ήδη καταδικαστεί σε τριετή ποινή φυλάκισης τον Δεκέμβριο.

Η καταδίκη-κορύφωση της επιχείρησης καταστολής των Αδελφών Μουσουλμάνων μπορεί να πυροδοτήσει διαδηλώσεις και πολιτική βία εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, στις οποίες κατέρχεται ως υποψήφιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι -ο οποίος και κίνησε τα νήματα της ανατροπής Μόρσι.

Μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων φοβούνται ότι η καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας και οι ποινές των δικαστηρίων μπορεί να οδηγήσουν νεαρούς υποστηρικτές του κινήματος στο δρόμο της βίας κατά του παλαιού εχθρού της Αδελφότητας, του αιγυπτιακού κράτους.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να θέσει τέλος στις μαζικές δίκες και να αναιρέσει τη σημερινή και προηγούμενες καταδίκες», τονίζοντας ότι έχει την ευθύνη να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε πολίτη σε δίκαιη δίκη.

«Η σημερινή ετυμηγορία, όπως και αυτή του περασμένου μήνα, αψηφά ακόμη και τα πιο βασικά κριτήρια διεθνούς δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι μαζικές δίκες-εξπρές στις οποίες οδηγήθηκαν υποστηρικτές της Αδελφότητας έχουν επικριθεί από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Η κάθε δίκη διήρκεσε μόλις κάποιες ώρες και το δικαστήριο εμπόδισε τους συνηγόρους υπεράσπισης να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν από δικαστήριο της Μίνια, στη νότια Αίγυπτο, τελούν υπό την έγκριση του Μεγάλου Μουφτή, διαδικασία τυπική. Η τελική απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο.

Η ομαδική καταδίκη σε θάνατο ήλθε για επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Μίνια στις 14 Αυγούστου του 2013 κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Την ίδια ημέρα είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κάιρο.

Πρόκειται για την πρώτη ετυμηγορία που εκδίδεται σε βάρος του 70χρονου Μοχάμεντ Μπαντίε, ο οποίος αντιμετωπίζει πλήθος άλλων κατηγοριών, περιλαμβανομένης υποκίνησης στη βία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έχει οδηγηθεί επίσης στο εδώλιο όπως και άλλα ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας.

«Πού είναι η Δικαιοσύνη;» φώναζε πλήθος παρευρισκόμενων στη δίκη, ενώ συγγενείς των καταδικασθέντων λιποθύμησαν. Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν δίκη-φάρσα και δεν παρέστησαν στην τελευταία φάση της ακροαματικής διαδικασίας.

Εκ των 683 ατόμων που καταδικάστηκαν τη Δευτέρα μόνο οι 50 τελούν υπό κράτηση και οι υπόλοιποι έχουν το δικαίωμα νέας δίκης εάν παραδοθούν στις Αρχές.

«Ακόμη και 1.000 φορές να με εκτελέσουν δεν θα υπαναχωρήσω από το σωστό δρόμο» είπε ο Μοχάμεντ Μπαντίε στο δικαστήριο. Τις δηλώσεις του μετέφερε ο συνήγορός του Οσάμα Μόρσι, γιος του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Επίσης, τη Δευτέρα μετετράπη σε ισόβια κάθειρξη η καταδίκη σε θάνατο 491 από τους 529 ισλαμιστές που είχαν καταδικαστεί το Μάρτιο για επίθεση σε άλλο αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Μίνια, γεγονός που σημαίνει πως οι 37 οδηγούνται σε θάνατο.

Συνήγορος υπεράσπισης της συγκεκριμένης ομάδας κατηγορουμένων δήλωσε ότι το 60% εξ αυτών, περιλαμβανομένων γιατρών και δασκάλων, έχουν αποδείξεις ότι δεν ήταν παρόντες όταν σημειώθηκε η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα, βάσει ανακοίνωσης της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Avaaz.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι το δικαστικό σώμα της Αίγυπτο «κινδυνεύει να καταστεί άλλο ένα σκέλος του κατασταλτικού μηχανισμού των Αρχών».

Τουλάχιστον 1.000 αντίπαλοι της υποστηριζόμενης από το στρατό νέας διακυβέρνησης έχουν καταδικαστεί από τον Δεκέμβριο, όταν κηρύχθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπεραμύνθηκε των χειρισμών του δικαστηρίου της Μίνια, λέγοντας ότι οι δικαστικές ποινές επιβλήθηκαν «έπειτα από προσεκτική εξέταση των φακέλων».

Πηγή: in.gr