Οργή και θρήνος στο Διαδίκτυο

Θρήνος και οργή κατά κύματα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης διαδέχτηκαν το άκουσμα της είδησης για τον χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

 

Από νωρίς το πρωί χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου εύχονταν «καλό παράδεισο» στον 20χρονο σπουδαστή και ανέβαζαν μηνύματα συμπαράστασης στην οικογένειά του.

 

Πολλοί απαιτούσαν απονομή δικαιοσύνης με την τιμωρία όσων έφταιξαν, ενώ συχνές ήταν οι υβριστικές αναφορές και κατάρες για τους πιθανούς ηθικούς αυτουργούς.

 

Στη σελίδα που άνοιξε στο Facebook η αδελφή του Βαγγέλη, Ελένη Γιακουμάκη, με το ονοματεπώνυμο του αγνοούμενου ως χθες αδελφού της, αναζητώντας πληροφορίες από χρήστες για τον εντοπισμό του, κυριαρχεί από χθες η εκκωφαντική σιωπή.

 

Διευκρίνιση

Η τελευταία ανάρτηση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου και σε αυτήν η διαχειρίστρια διευκρίνιζε πως η οικογένεια δεν έχει καμία σχέση με άλλη σελίδα που τιτλοφορείται «Απαιτούμε Δικαίωση», και δεν συμφωνεί με όλα όσα γράφονται σ΄ αυτήν.

 

Στη συγκεκριμένη σελίδα κυριαρχεί η οργή για όσους ευθύνονται για τον χαμό του Βαγγέλη, με αναρτήσεις όπως «Κρεμάστε τους δολοφόνους», ενώ απευθύνεται κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος.

 

Σε άλλη σελίδα αναζήτησης, με τίτλο «Βοηθήστε να βρεθεί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης», που, σύμφωνα με πληροφορίες διαχειρίζονται φίλοι του, υπήρξε χθες ροή πληροφοριών και δημοσιευμάτων, αλλά και συλλυπητήρια μηνύματα των διαχειριστών, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συνδρομή στην αναζήτηση των τυχόν υπαιτίων.

 

Στα χιλιάδες μηνύματα χρηστών περιλαμβάνονται ευχές όπως «ελπίζω να βρεις την ηρεμία στον παράδεισο» και φράσεις όπως «σε αγαπήσαμε χωρίς να σε ξέρουμε», «σήμερα κλαίει όλη η Ελλάδα» και «σαν να χάσαμε δικό μας παιδί», αλλά και ορισμένες επικριτικές αναφορές για τις άκαρπες έρευνες των Αρχών επί 37 ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Σχολής.

 

• Αργά το βράδυ εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο άθλιες, υβριστικές αναφορές εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το γεγονός κινητοποίησε την ΕΛ.ΑΣ., οι αρμόδιες διευθύνσεις της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν αμέσως στο μικροσκόπιο τα ηλεκτρονικά ίχνη των θλιβερών υβριστών.

Σπαραγμός για το «Βαγγελάκι»

 

Θρήνος και στους Αρμένους Ρεθύμνου, στο χωριό του 20χρονου σπουδαστή, Βαγγέλη Γιακουμάκη. Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι του χωριού δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Ολες αυτές τις ημέρες ήλπιζαν σε ένα θαύμα. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το «Βαγγελάκι» είναι νεκρό. «Εχει ραγίσει η καρδιά μας. Ο Βαγγέλης ήταν και δικό μας παιδί. Το θυμόμαστε από το Δημοτικό Σχολείο, στους χορούς και στα γλέντια του χωριού. Ενα καλό και ήσυχο παιδί που δεν ενόχλησε ποτέ κανένα». Σκέφτονται την οικογένειά του, τους γονείς και τα αδέλφια του. «Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι ήταν καταβεβλημένοι ψυχολογικά. Προσπαθούσαμε να τους συμπαρασταθούμε διακριτικά, χωρίς πολλές πολλές ερωτήσεις. Από σεβασμό στην αγωνία τους. Εστειλαν το παλικάρι τους να σπουδάσει και τώρα θα το γυρίσουν μέσα σε ένα φέρετρο. Μετά και από αυτήν την τραγική εξέλιξη, οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται να μάθουν όλη την αλήθεια. Κάποιοι έχουν ευθύνες γι’ αυτήν την τραγωδία και θα πρέπει να τις αναλάβουν».

Να χυθεί άπλετο φως

 

Τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια του σπουδαστή μετέφερε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση που παρακολουθεί με αγωνία ολόκληρη η ελληνική κοινή γνώμη εδώ και ενάμιση μήνα.

 

«Τα φαινόμενα βίας απέναντι σε όποιον θεωρείται ανίσχυρος είναι μια μορφή κοινωνικού φασισμού και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από κανέναν και σε κανένα επίπεδο», επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίδης, και προσθέτει: «Παγιωμένες πρακτικές υποβάθμισης τέτοιων φαινομένων και στρουθοκαμηλισμού είναι συνυπεύθυνες για το γεγονός ότι αυτού του τύπου η βία συνεχίζει να υπάρχει στην κοινωνία. Ευθύνη της κοινωνίας είναι να απομονώσει τέτοιες πρακτικές. Η πολιτεία θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Οχι έτσι, ψυχή μου…

 

Από την πλευρά της, η Ελενα Ακρίτα, που το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει αίσθηση με δημόσια παρέμβασή της στην οποία κατήγγειλε πως υπήρξε παρέμβαση βουλευτή από την Κρήτη για τη συγκάλυψη περιστατικών βίας σε βάρος του σπουδαστή, με χθεσινή της ανάρτηση στο Facebook αναφέρει πως ο Βαγγέλης έπρεπε να βρει τη γαλήνη στη ζωή και όχι στον θάνατο. «Εγκλημα ή αυτοκτονία; Αν ισχύει το δεύτερο, όσοι οδήγησαν τον Βαγγέλη στον θάνατο, δεν είναι δολοφόνοι;» αναρωτιέται και συνεχίζει: ««Μα από την κόλασή μου, σου φωνάζω: Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». (Γαλάτεια Καζαντζάκη). Βαγγέλη μου, τη γαλήνη που έψαχνες έπρεπε να τη βρεις στη ζωή. Οχι στον θάνατο, αγόρι μου… Οχι έτσι, ψυχή μου…».

 

Πηγή: Έθνος