Οργή και αγανάκτηση για τους υπέρογκους μισθούς

misthoi

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι υπέρογκοι μισθοί που μοιράζει το κράτος, τη στιγμή που 130.000 εργαζόμενοι αμείβονται μες μικτό μηνιαίο μισθό μόλις 100 ευρώ.

Κι αυτοί οι υπέρογκοι μισθοί δίνονται την εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, όπου η μια κυβέρνηση μετά την άλλη επιβάλλει όλο και μεγαλύτερη φορολογία, όλο και μεγαλύτερο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ο κόσμος δεν έχει να επιβιώσει ακόμη και μετά βίας και οι δανειολήπτες προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους από τα νύχια των distress funds.

Στο ύψος ρεκόρ των 220.000 ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαμορφωθεί με απόφαση μάλιστα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ετήσια αμοιβή του προέδρου του ΤΧΣ. Παράλληλα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας κατηγορείται πως είχε αυξήσει τις απολαβές της θέσης που έχει τώρα από τις 100.000 στις 175.000 ευρώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Κι όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων προσπαθεί να επιβιώσει με τα ελάχιστα που τους απομένουν από τον όποιο μισθό παίρνουν και από την όποια σύνταξη. Τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας της ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της απότομης βύθισης των μισθών την περίοδο 2010 – 2015 αποτυπώνει το κείμενο θέσεων για τις εργασιακές σχέσεις που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μια μεγάλη κατηγορία νεόπτωχων εργαζομένων αμείβονται με πενιχρούς μισθούς οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι ακόμη και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ. Όπως επισημαίνεται, 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά. Ουσιαστικά πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.

misthoi2

Κι ενώ τόσες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι και υποαπασχολούμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν και παράλληλα να πληρώνουν εφορία, ενώ τους κυνηγούν και οι τράπεζες για να τους αρπάξουν τα σπίτια και τις περιουσίες, η κυβέρνηση αμείβει με μυθικά ποσά αυτούς που μας οδηγούν στη φτώχεια και στην ανέχεια. Χωρίς να ντρέπονται καν, χωρίς μια δεύτερη σκέψη, χωρίς να κάθονται να αναλογιστούν σε πόσους κανονικούς μισθούς ανέρχονται αυτά τα υπέρογκα ποσά που μοιράζουν με τόσο ευκολία από δω κι από κει σε διάφορα δήθεν στελέχη, τα οποία, το μόνο που κάνουν είναι να εκτελούν και να εφαρμόζουν τις εντολές των δανειστών.

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι ενέργειες τις κυβέρνησης να αμείβει με τόσο υπέρογκα ποσά αυτούς που ουσιαστικά ξεπουλάνε τη χώρα, με χρήματα που αρπάζει από αυτούς που την κρατάνε όρθια με τους φόρους που πληρώνουν. Κι αυτούς τους φόρους, που οι φορολογούμενοι Έλληνες παλεύουν για να τους πληρώσουν και βάζουν δόσεις στην εφορία για να μην τους κυνηγάει το υπουργείο Οικονομικών και τους αποκαλέσει φοροφυγάδες, τους παίρνουν και τους δίνουν σε τέτοιου είδους ανώτατους υπαλλήλους, που δεν είναι τίποτε άλλο από υπηρέτες των δανειστών. Αμείβουν πλουσιοπάροχα αυτούς που δουλειά τους είναι το ξεπούλημα της χώρας και ξεζουμίζουν όλους αυτούς που την κρατάνε όρθια πληρώνοντας όλους αυτούς τους φόρους.

Θα έπρεπε να ντρέπονται οι κυβερνώντες και να σταματήσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, κρύβονται και δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Γιατί αν το τολμούσαν, θα τους έπαιρνε ο κόσμος στο κυνήγι.