Ορκίζεται σήμερα για τη δεύτερη θητεία της η Ντίλμα Ρουσέφ

Η Ντίλμα Ρουσέφ θα ορκιστεί σήμερα για να ξεκινήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας σε ένα κλίμα δημοσιονομικής προσαρμογής και υπό την πίεση του σκανδάλου διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Η 67χρονη Ρουσέφ θα ορκιστεί στις 15:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στο κοινοβούλιο. Η ομιλία της από το Προεδρικό Μέγαρο είναι προγραμματισμένη για τις 16:30 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).

Περίπου 32.000 υποστηρικτές του Κόμματος των Εργατών έχουν φτάσει από όλη τη χώρα στη Μπραζίλια με 800 λεωφορεία για να συμμετάσχουν στην τελετή ορκωμοσίας της προέδρου.

Η Ρουσέφ έγινε το 2010 η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας, μιας χώρας 200 εκατομμυρίων κατοίκων, της έβδομης οικονομίας του κόσμου, δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού τροφίμων στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ), η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Επανεξελέγη στα τέλη Οκτωβρίου κερδίζοντας τον σοσιαλδημοκράτη Αέσιο Νέβες, τον οποίο υποστήριζε η δεξιά.

Τα κοινωνικά προγράμματα που εφάρμοσε το Κόμμα των Εργατών, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια, και τα οποία βοήθησαν 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνους να βγουν από τη φτώχεια, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που βοήθησε τη Ρουσέφ να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, καθώς πολλοί φοβόντουσαν ότι σε περίπτωση νίκης του Νέβες αυτά θα διακόπτονταν.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της πρώτης θητείας της ήταν η κοινωνική πρόνοια, όμως δεν κατάφερε να αναζωογονήσει την οικονομία της Βραζιλίας.

Η χώρα έκλεισε το 2014 με ανάπτυξη που πλησίαζε το μηδέν, ενώ το 2015 θα είναι η πέμπτη χρονιά επιβραδυμένης ανάπτυξης με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για +0,5%.

Η νέα οικονομική ομάδα της προέδρου της Βραζιλίας υπό τον Χουακίμ Λέβι, έναν τραπεζίτη που είναι αρεστός στις αγορές, έχει ήδη ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, όπως η μείωση της ασφάλισης των ανέργων και η αναστολή των κυβερνητικών επιδοτήσεων για την αποφυγή της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η Ρουσέφ έχει να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις και κυρίως το σκάνδαλο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, στο οποίο φέρονται να μπλέκονται πολλοί πολιτικοί του Κόμματος των Εργατών και των συμμαχικών του κομμάτων.

Το σκάνδαλο ξέσπασε λίγο πριν την επανεκλογή της Ρουσέφ. Σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες, ένα δίκτυο διαφθοράς στην κρατική εταιρεία ξέπλυνε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών.

Η εισαγγελία έχει ασκήσει διώξεις για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση και συμμορία εναντίον 39 προσώπων. Αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας φέρονται να συνωμοτούσαν επί χρόνια με ένα καρτέλ βραζιλιάνικων κατασκευαστικών εταιρειών για να διογκώνουν τα ποσά των συμβολαίων που σύναπταν. Μέρος των επιπλέον χρημάτων δινόταν σε στελέχη της Petrobras, πολιτικούς και πολιτικά κόμματα ως δωροδοκίες ή συνεισφορές στην προεκλογικής τους εκστρατεία.

Η Ρουσέφ ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras το διάστημα 2003-2010, δηλαδή την περίοδο που φέρονται να λάμβαναν χώρα οι παράνομες αυτές συναλλαγές.