Όσο πιο νωρίς κοιμούνται τα παιδιά τόσο πιο έξυπνα και υγιή είναι

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα παιδιά έχουν ατελείωτη ενέργεια, έτσι καμιά φορά είναι δύσκολο για τους γονείς να τα βάλουν για ύπνο μια λογική ώρα. Κι ενώ όλοι πιστεύουμε πως μια – δυο ώρες λιγότερο ύπνο είναι ακίνδυνο, φαίνεται πώς είναι περισσότερο επιβλαβές απ’ όσο νομίζουμε.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα γνωστικά, συναισθηματικά και σωματικά οφέλη για τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς στο κρεβάτι τους, είναι πολλά. Τι ακριβώς σημαίνει όμως το «νωρίς»; Ο ύπνος που γίνεται μεταξύ 18:00 – 21:00 έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των παιδιών, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μπορεί βέβαια να σας φαίνεται υπερβολικό να βάζετε τα παιδιά για ύπνο πριν δύσει ο ήλιος, αλλά ακόμη και μια επιπλέον ώρα ύπνου, αξίζει τον κόπο. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Pediatrics έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 7 – 11 ετών που πήγαιναν για ύπνο μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο για πέντε νύχτες την εβδομάδα, ήταν περισσότερο σε εγρήγορση και λιγότερο οξύθυμα στο σχολείο. Τα πλεονεκτήματα είναι ακόμη περισσότερα για τα μικρότερα παιδιά. Μια πρόσφατη μελέτη σε μωρά 18 μηνών, έδειξε ότι ανταποκρίνονται καλύτερα και αποκτούν πιο εύκολα γλωσσικές και κινητικές δεξιότητες , αν κοιμούνται πριν τις δέκα το βράδυ.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε παιδί πρέπει να βρίσκεται στο κρεβάτι του μέχρι τις 20:00. Η ηλικία, η ρουτίνα που ακολουθείται πριν τον ύπνο και πολλά άλλα πράγματα παίζουν ρόλο ώστε να κάνει το παιδί σας τον τέλειο ύπνο. Μια τεχνική που προτείνουμε να ακολουθήσετε, είναι η ακόλουθη:

Δοκιμάστε να βάλετε το παιδί για ύπνο 20 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο για μερικές νύχτες και παρακολουθήστε τι συμβαίνει. Αν αποκοιμιέται εύκολα, τότε οι πιθανότητες να το υιοθετήσει και να ξαπλώνει νωρίτερα, είναι πολλές. Αν πάλι το πρόγραμμα της δουλειάς σας δεν σας επιτρέπει να αλλάξετε την ώρα του ύπνου, κάντε το εξής:

Σερβίρετε το δείπνο στην ώρα του, ώστε το παιδί να φάει μόλις επιστρέψει από τις δραστηριότητές του.

Αν έχετε κάποια υποχρέωση και ξέρετε ότι θα καθυστερήσετε, από το προηγούμενο βράδυ, πακετάρετε το φαγητό σε τάπερ ώστε να το δώσει στο παιδί ο μπαμπάς, η γιαγιά ή ενδεχομένως η νταντά.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και 20 επιπλέον λεπτά να καταφέρετε να εξασφαλίσετε, μόνο καλό θα κάνουν στο παιδί.