Ουραγός στην ΕΕ παραμένει η Ελλάδα στη διαφθορά

Στην… ουρά της Ευρώπης, αν και η θέση της έχει βελτιωθεί κάπως σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, παραμένει η Ελλάδα όσον αφορά στη διαφθορά, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 69η θέση, συγκεντρώνοντας 43 μονάδες σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100, ενώ «συγκατοικεί» με τη Βραζιλία, τη Bουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη.

 

Σημειώνεται πάντως ότι η Ελλάδα βαθμολογείται για το 2014 με 43 στα 100, βελτιώνοντας τη θέση της κατά τρεις μονάδες σε σχέση με πέρυσι (40/100).

Βάσει της ίδιας κατάταξης, που δημοσιεύθηκε στην έδρα της Διεθνούς Διαφάνειας, στο Βερολίνο, οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο είναι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία θεωρούνται τα πιο αδιάφθορα κράτη.

 

Πώς γίνεται η αξιολόγηση 

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο αδιάφθορη. Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αδύνατο να μετρηθεί η διαφθορά, γιατί είναι παράνομη και συγκαλυμμένη. Για τον καθορισμό του δείκτη της, η Διεθνής Διαφάνεια συλλέγει απόψεις εμπειρογνωμόνων οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann …

Η Διεθνής Διαφάνεια δίνει έμφαση φέτος στις δυσκολίες ορισμένων χωρών με αναδυόμενη οικονομία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Η βαθμολογία της Κίνας, για παράδειγμα, 100η σε ένα σύνολο 178 χωρών, μειώνεται κατά τέσσερις βαθμούς (στις 36 μονάδες) και κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2013, ενώ η Τουρκία, 64η στην κατάταξη, χάνει από την πλευρά της πέντε βαθμούς (45 μονάδες) και 11 θέσεις.

Όσον αφορά την Κίνα, η Διεθνής Διαφάνεια αποκαλύπτει ότι αν «υψηλόβαθμοι πολιτικοί και ορισμένοι χαμηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί συνελήφθησαν για διαφθορά, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διώκονται πρέπει να είναι πιο διαφανής. Η Κίνα πρέπει να παρέχει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και να δημιουργήσει μεγαλύτερες εγγυήσεις προστασίας για όσους προβαίνουν σε καταγγελίες, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα στη νομοθεσία της», επισημαίνει η έκθεση.

Για την Τουρκία, η Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει ότι «η γενική αντίληψη της διαφθοράς» στη χώρα «αυξήθηκε σημαντικά», κυρίως λόγω «μιας σειράς ερευνών και απαγγελιών κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος προσώπων … στην κυβέρνηση».
 

«Νοοτροπία ατιμωρησίας»

Το γεγονός ότι «δημοσιογράφοι που επέκριναν το καθεστώς εξεδιώχθησαν» και «συνελήφθησαν» συνέτεινε στην επιδείνωση της εικόνας της χώρας.

Η διαφθορά είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα σε άλλες χώρες με αναδυόμενη οικονομία, προσθέτει η έκθεση, που αναφέρεται στη Βραζιλία (69η θέση, 43 μονάδες) και τις υποψίες για διαφθορά του πολιτικού της προσωπικού από τις πετρελαϊκές εταιρίες.

Η Ινδία (85η θέση, 38 μονάδες) είναι επίσης μια χώρα δακτυλοδεικτούμενη από τη Διεθνή Διαφάνεια, που καταγγέλλει την προσφυγή σε τραπεζικούς λογαριασμούς τοποθετημένους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Μαυρίκιος.

Οι επενδύσεις πλουσίων ρώσων πολιτών στην Κύπρο η οποία βρίσκεται στην 31η θέση (63 μονάδες), προσελκύουν επίσης την προσοχή της μκο, που κατατάσσει επίσης τη Ρωσία στην 136η θέση (27 μονάδες).

«Οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες των οποίων οι κυβερνήσεις αρνούνται να είναι διαφανείς δημιουργούν μια κουλτούρα ατιμωρησίας στην οποία η διαφθορά ευημερεί», δήλωσε ο Χοσέ Ουγκάζ, νομικός και πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ωστόσο για την μκο, η διαφθορά είναι φαινόμενο που αφορά «όλες τις οικονομίες. Περισσότερο από τα δύο τρίτα» των χωρών που συμπεριελήφθησαν στην έκθεση φθάνουν εξάλλου σε μια βαθμολογία μικρότερη από το 50, με τη μέση βαθμολογία να είναι 43.

Από την άποψη αυτή, η μκο επιμένει στο απαραίτητο έργο που πρέπει να γίνει από τα «μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ».

Η Διεθνής Διαφάνεια θεωρεί ότι οι πολυεθνικές του τραπεζικού τομέα και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα ενδεχομένως μπορούν να κάνουν περισσότερα για να παρεμποδίσουν ορισμένες αμφιλεγόμενες ελίτ στις χώρες με αναδυόμενη οικονομία, με τη σιωπηρή υποστήριξη των οικονομικών αυτών κέντρων, να βρίσκουν τρόπους νομιμοποίησης χρημάτων που απέκτησαν από παράνομες δραστηριότητες.

«Σχεδόν όλα τα τραπεζικά σκάνδαλα που έχουν σχέση με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν αφορούν πλέον μόνο μικρά νησιά που είναι φορολογικοί παράδεισοι αλλά αφορούν επίσης ύποπτα κεφάλαια, διεφθαρμένα, που καταλήγουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη ή η Φρανκφούρτη», υπογραμμίζει η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη Διεθνή Διαφάνεια.

 

Ο πλήρης κατάλογος δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.transparency.org