Ουρές και εντάσεις για λίγα δωρεάν φρούτα και λαχανικά στην Καμάρα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Καμάρας για να πάρει τρόφιμα τα οποία προσφέρουν δωρέαν οι  παραγωγοί λαϊκών αγορών από τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα.

Περισσότεροι από 150 παραγωγοί των προαναφερόμενων περιοχών βρίσκονται στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης, μοιράζοντας δωρεάν φρούτα και λαχανικά, όπως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μαρούλια και πατάτες.

Παρά τη βροχή, το πλήθος του κόσμου είναι τόσο μεγάλο, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ένταση και σπρωξίδια προκειμένου να προλάβουν όλοι να πάρουν μαρούλια, ντομάτες, λάχανα, μήλα, πατάτες και ψάρια. 

 

«Από το συνωστισμό του κόσμου έχουμε μέχρι και λιποθυμίες» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των παραπάνω περιοχών (που αριθμεί 5000 μέλη), Βασίλης Μακρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα, ενώ το απόγευμα θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

 

Τα αιτήματα των παραγωγών
Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί όλης της χώρας, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, μιλούν για «αφανισμό των λαϊκών αγορών», με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών να υποστηρίζει, μάλιστα, πως «με αυτό το νόμο θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».

Οι παραγωγοί διαφωνούν -μεταξύ άλλων- με την απόδοση των θέσεων στις λαϊκές αγορές με κλήρωση, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές που αναφέρουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Ζητούν, επίσης, να μην εμπλέκονται οι Δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε όχι στα «υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1000 έως 5000 ευρώ», τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Την Πέμπτη 1 Μαΐου, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.