ΟΒΣΘ: Τι προτείνει για τα “κόκκινα” δάνεια

Στην την οριστική απομείωση και διαγραφή μέρους των χρεών των επιχειρήσεων από δάνεια, με ρυθμίσεις που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες διαβίωσης και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες, επιμένει -με σημερινή ανακοίνωσή της- η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν ένα στα δύο επιχειρηματικά δάνεια είναι “κόκκινο”.

Ζητά, δε, να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων είτε με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του ποσού με τόκους είτε με μείωση του επιτοκίου.

 

Σύμφωνα με την ΟΒΣΘ, στη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου 2014, από τα 116 δισ. ευρώ χορηγηθέντων επιχειρηματικών δανείων, τα 42 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα η αναλογία των “κόκκινων” δανείων επί του συνόλου να διαμορφώνεται στο 36,2%, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2013 (32%).

 

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα που προκύπτει για τις χορηγήσεις αξίας 23 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, με το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων να ανέρχεται, κατά την ΟΒΣΘ, στα 10,8 δισ. ευρώ ή στο 47% επί του συνόλου.